Fitch Ratings anticipează alegerile prezidențiale din România. Cine sunt marii favoriți

Fitch Ratings anticipează alegerile prezidențiale din România. Cine sunt marii favorițiSursa foto Arhiva EVZ

Ciclul electoral prelungit din România va amâna, probabil, măsurile suplimentare de consolidare fiscală până în semestrul II din 2025. Fără aceste măsuri, există riscuri legate de deficitul estimat la 7,5% din PIB în 2025, având în vedere deficitele lunare mari din primele luni ale anului, se arată într-o analiză a Fitch Ratings.

Deficitul bugetar al României și presiunile economice

Potrivit raportului, în ianuarie și februarie, deficitul bugetar a fost de 30 miliarde de lei (1,6% din PIB-ul estimat pentru anul 2025), similar cu cel din aceeași perioadă a anului 2024, reflectând compromisurile politice privind consolidarea fiscală și riscurile asupra creșterii economice.

România, aflată într-o situație similară cu celelalte statele membre UE, se va confrunta cu presiuni pentru creșterea cheltuielilor în domeniul apărării, care în 2024 au reprezentat 2,3% din PIB. În ciuda riscurilor politice și fiscale, scenariul de bază al Fitch preconizează o redresare economică modestă, cu o creștere de 1,4% în 2025 și 2,2% în 2026, ceea ce va reduce deficitul la 6,8% din PIB în 2026.

Aceste evoluții nu vor împiedica creșterea ponderii datoriei publice la 62% din PIB în 2026 (față de 49% în 2023), depășind media de 56% a țărilor cu rating "BBB", și atingând aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform Fitch.

Antonescu, Simion și Nicuşor Dan, candidați favoriți

Agenția estimează că provocările legate de reducerea deficitelor record și stabilizarea datoriei, împreună cu riscurile privind durabilitatea coaliției de guvernare, sunt reflectate în perspectiva negativă atribuită ratingului suveran al României, "BBB minus".

„Cei trei candidaţi principali înaintea votului din primul tur, în 4 mai, sunt: Crin Antonescu, candidatul oficial al Guvernului de coaliţie format din trei partide, George Simion, liderul formaţiunii populiste Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), al doilea cel mai mare partid din Parlament, şi primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, care candidează ca independent. Un al doilea tur de scrutin va avea loc în 18 mai, dacă niciun candidat nu-şi asigură peste 50% din voturi în primul tur”, arată sursa citată.

Nicușor Dan

Nicușor Dan. Sursa foto: Facebook

Incertitudinea politică a crescut în urma anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024

După anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, incertitudinea politică a crescut. Alegerile parlamentare din decembrie au condus la un legislativ mai fragmentat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE.

„Evoluţiile din acest an sunt conforme cu opinia Fitch, exprimată încă de la revizuirea ratingului, în decembrie 2024, când a înrăutăţit la negativă perspectiva atribuită ratingului României, conform căreia incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puţin până la alegerile prezidenţiale.

În martie, Curtea Constituţională a respins în unanimitate candidatura lui Georgescu la alegerile prezidenţiale din mai, ceea ce a provocat unele proteste ale susţinătorilor săi. Georgescu a acceptat decizia şi l-a susţinut pe George Simion, a cărui candidatură ar putea deveni acum punctul central pentru a atrage opiniile anti-sistem şi voturile de protest”, a mai arătat Fitch Ratings.