Vasile Dâncu, PREDICŢII APOCALIPTICE: „România RISCĂ să intre în COLAPS!”

Vasile Dâncu, PREDICŢII APOCALIPTICE: „România RISCĂ să intre în COLAPS!”

Fostul ideolog al PSD – l-am numit pe sociologul Vasile Dâncu – susţine (în cel mai recent editorial pentru revista „Sinteza”) că România riscă să intre în colaps în următoarele decenii. Totodată, clujeanu face apologia statului de drept şi a luptei anticorupţie, ceea ce (având în vedere evenimentele ultimului an, începând cu monstruosul scandal iscat de Ordonanţa 13) nu îi cade deloc bine liderului PSD, Liviu Dragnea, şi nici foştilor săi colegi de partid.

EVZ vă prezintă cele mai interesante concluzii ale fostului vicepremier.

Statul, incapabil de acţiune publică

„Da, România poate intra în colaps în următoarele decenii şi faptul că politicienii se feresc să discute despre acest subiect sau aleg doar scenarii optimiste, care dau bine la electorat, poate fi o premisă care să potenţeze tendinţele negative. Cu alte cuvinte, eşecul poate fi garantat dacă nu gândim că, în viitor, trebuie refăcută capacitatea statului de a produce acţiune publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corupţia şi monopolul resurselor

Trecând peste obiecţiile simpliste ale celor care cer dispariţia statului, acţiunea publică trebuie să asigure schimbarea şi modernizarea instituţiilor, continuitatea dincolo de alternanţele dese la putere şi păstrarea unor obiective de dezvoltare pe termen lung. Acţiunea publică trebuie să producă reglementări şi reguli pentru ca să nu progreseze corupţia sau monopolul resurselor, dar şi pentru a genera competiţie corectă. Prin acţiune publică trebuie articulat un parteneriat eficient dintre public şi privat sau o nu mai puţin importantă protecţie a intereselor naţionale.

Importanţa statului de drept şi a luptei anticorupţie

Numai prin acţiune publică şi instituţii puternice se poate asigura statul de drept şi lupta anticorupţie sau cea împotriva criminalităţii organizate. Prin acțiune publică statul poate sprijini competitivitatea actorilor economici, adevărata armă strategică a statelor în competiţia internaţională.

Abandonarea societăţii de către stat

O cauză importantă a unui posibil colaps este abandonarea societăţii de către stat, confiscarea ideologică a statului şi transformarea lui în agentul unor interese etichetate ca fiind ale celor puţini care „produc” avuţia naţională. Statul trebuie să stimuleze competiţia socială şi responsabilitatea individuală, dar trebuie să evite polarizările sociale extreme, pentru că este aproape natural ca în societate competiţia socială să se dezechilibreze când unii acumulează resurse. Ţările care au tolerat fracturarea ţesutului social şi nu au căutat să regleze dezechilibrele la timp au constatat, la un moment dat, că a dispărut coeziunea socială şi solidaritatea de o manieră ireparabilă.

România, o societate a fricii

Studiile IRES pe care le prezentăm în acest număr demonstrează că ultimele decenii au accentuat individualismele, intoleranţa şi neîncrederea socială care au amplificat tendinţa de migraţie. O societate în care peste 90% dintre cetăţeni se tem pentru viitorul copiilor, 84% au temeri legate de infracţionalitate, 78% de sărăcie şi 77% sunt îngrijorați de pericolul că statul ar putea falimenta (adică intră în colaps) este o societate care este marcată de o puternică insecuritate culturală şi identitară”, scrie Vasile Dâncu.