Vasile Bănescu, mesaj tranșant despre homosexualitate și cazul ÎPS Teodosie

Vasile Bănescu, mesaj tranșant despre homosexualitate și cazul ÎPS Teodosie Vasile Bănescu l-a criticat pe câștigătorul Eurovisionului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, şi-a exprimat poziţia faţă de modul în care Biserica Ortodoxă priveşte homosexualitatea.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit despre modul în care Biserica priveşte relaţiile intime, dar şi despre homosexualitate.

Vasile Bănescu, despre homosexualitate

Vasile Bănescu a vorbit despre mult-discutata oferire a binecuvântării pentru cuplurile homosexuale. În opinia sa, declaraţia Papei nu este altceva decât un semn de îngăduinţă pentru aceste persoane.

„În legătură cu mult-discutata oferire a binecuvântării pentru cuplurile homosexuale. Este un gest personal, pe care Papa şi l-a asumat. E adevărat că e vorba despre o binecuvântare extra-liturgică, deci nu are legătură cu liturghia, nu se oficiază căsătoria acestor persoane. O binecuvântare. Eu am interpretat-o ca pe un semn de îngăduinţă pentru aceste persoane, prin care Papa cred că doreşte să le atragă mai aproape de biserică, dar nu pentru a rămâne în aceeaşi situaţie”, a declarat Vasile Bănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Homosexualitatea este un păcat

Vasile Bănescu a spus că homosexualitatea „este un păcat”. În legea morală consemnată în Scriptură relaţiile între persoanele de acelaşi sex sunt considerate un păcat.

„E nefiresc. Homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox, cel puţin. Nu creştinismul catolic, cred eu, că pune problema acceptării homosexualităţii, ci societăţile în care acest creştinism există. (...) Morala creştină nu poate include păcatul”, a susţinut Vasile Bănescu.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Sursa foto: Facebook

Vasile Bănescu crede că şi societatea românească susţine această idee

Reprezentantul Patriarhiei a afirmat că Biserica nu le interzice homosexualilor să meargă la biserică: nimeni nu le dă afară din biserică.

„Nu e problemă majoră cu aceste persoane, ele pot veni la biserică, nimeni nu le dă afară din biserică, dar la biserică vii să te înnoieşti. Dragostea, plăcerea sexuală, cum a spus Papa sunt lucruri care fac parte din natura umană. Bineînţeles că sexul nu e păcat, bineînţeles că relaţiile trupeşti nu constituie un păcat între oamenii care au o anumită ordine în viaţa lor, care iubesc, care sunt iubiţi, dar, dincolo de asta, pornografia reprezintă o molimă extrem de periculoasă la nivel planetar”, a susţinut Bănescu.

„Nu Biserica e coruptă, ci persoane din ea”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că  afirmaţii precum „Biserica este coruptă” reprezintă „un păcat împotriva logicii”.

„A spune Biserica e coruptă e o enormitate! E ca şi cum ai spune Spitalul Floreasca e corupt. Formularea în sine e absurdă şi, bineînţeles, nedreaptă, deci cine spune că Biserica e coruptă comite o generalizare care e un păcat împotriva logicii, pentru că nu există o televiziune coruptă, un spital corupt, o biserică coruptă. Totdeauna e vorba de persoane şi aceste persoane, din păcate, există, inclusiv în Biserică, unde nu sunt angajaţi în administraţie îngeri. E vorba de oameni, oameni din societatea românească”, a afirmat Bănescu.

El a precizat că aceia care au calitatea de clerici au „o responsabilitate mult mai înaltă” decât laicii din Biserică, pentru că ei propovăduiesc adevărul, subliniind că dacă viaţa unui cleric intră în contradicţie cu ceea ce spune acest lucru „e mult mai grav” decât în alte profesii.

„Aşadar, nu Biserica e coruptă, ci persoane din ea care în mod firesc trebuie să fie eliminate din sistemul administrativ, pentru că ele poluează. Deparazitare e un cuvânt prea dur, dar orice instituţie trebuie să se deparaziteze de cei care o compromit şi îi fac rău din interior, e valabil pentru orice instituţie, absolut pentru oricare”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Vasile Bănescu, despre  „cazul Teodosie”

Vasile Bănescu a declarat că Biserica Ortodoxă Română (BOR) este „perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție”.

Referindu-se la arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care este acuzat de cumpărare de influență, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că „e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări”.

ÎPS Teodosie chemat la DNA. Arhiepiscopul Tomisului, cercetat pentru cumpărare de influență

IPS Teodosie. Sursa foto: Arhiva EVZ.

„Patriarhia Română, ca și autoritățile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție. Numai autoritățile judiciare se vor pronunța la sfârșitul anchetei în legătură cu acest lucruri. Apariția unei noi situări a Arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător.

Nu mă pot antrepronunța. Nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, mâhnește. Este total nefiresc ca un reprezentant înalt al bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care va fi descifrată de autoritățile judiciare și interpretată în cheia potrivită. Poziția Patriahiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz”, a declarat purtătorul de cuvânt.