Vasile Bănescu descrie Halloween-ul. De ce este o „mascaradă” această sărbătoare de import

Vasile Bănescu descrie Halloween-ul. De ce este o „mascaradă” această sărbătoare de import Halloween. Sursa foto: Mythja | Dreamstime.com

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, exprimă opinia sa cu privire la Halloween-ul din România, caracterizându-l ca un „divertisment (im)pur gustat de cei care caută distracția cu lumânarea”.

Vasile Bănescu subliniază că în tradiția creștină, „cultul morților presupune rugăciune. Nu o mascaradă veselă destinată alungării spiritelor rele”.

Reprezentantul Patriarhiei adaugă că Halloween-ul nu constituie o preocupare deosebită pentru Biserică. Indiferent de interpretările celor mai sensibili sau influențați ușor.

Vasile Bănescu: Halloween-ul, un prilej (im)pur de divertisment

Halloween-ul (în România) - un prilej de (im)pur divertisment, gustat de cei ce caută distracția cu lumânarea, adică aproape cu orice preț.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creștinismul e sobru, nu sumbru, vitalist, nu morbid, interesat de adevăr, nu de mituri, preocupat de schimbarea/ îndreptarea lăuntrică a omului spre eliberarea acestuia din zona de arest a patimilor, de libertatea reală, de frumusețea morală.

Aceea care va salva lumea…”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române mai explică că în creștinism, cultul morților implică rugăciuni pentru sufletele acestora. Și nu o mascaradă veselă cu scopul de a alunga spirite rele.

Aceste spirite sunt ținute la distanță prin intermediul credinței în Hristos, postului și rugăciunii.

„Halloween-ul, o temă care nu zguduie Biserica”

Halloween este perceput ca un alt eveniment de joacă puerilă într-o „societate a spectacolului” inundată de „cultura divertismentului”.

Bănescu mai subliniază că Halloween nu reprezintă o temă care să tulbure Biserica, chiar dacă unii indivizi ușor impresionabili pot să aibă o reacție suprarealistă.

Vasile Banescu

Vasile Bănescu Sursa: Arhiva EVZ

El menționează că diavolul se străduiește din toate puterile să ne seducă și că ultimul lui scop este să ne înfricoșeze.

Biserica operează într-o societate în care influențele pre- și para-creștine persistă sau revin, iar aceasta este o realitate cu care se confruntă.

„Misiunea ei este să mărturisească cât mai convingător posibil Adevărul revelat, adică pe Hristos. În mod adecvat realității, timpului și reliefului cultural al omului căruia i se adresează, rămânând fidelă Evangheliei și memoriei perfect funcționale a Tradiției crescute din aceasta, nu unei maculaturi pietist-siropoase sau tradiționalismului care idolatrizează litera și ucide spiritul”.

Cum a apărut Halloween-ul în Europa

Originea sărbătorii este mult mai veche și are rădăcini în vestul Europei. Ea are legătură cu sărbătoarea Samain (numită și Samonios în galeză), o tradiție creată de celtici.

Această sărbătoare religioasă, desfășurată sub conducerea druizilor, avea loc la sfârșitul toamnei, după recoltat. Ea marca trecerea într-un nou an.

În țările precum Irlanda și Țara Galilor, se manifesta teama față de noaptea de Samain, în care spiritele malefice puteau să apară și să tulbure lumea celor vii.

Pentru a se proteja de aceste prezențe „întunecate” și pentru a alunga pericolul, celticii aprindeau focuri în aer liber. Această noapte servea și drept legătură între lumea celor vii și cea a morților.

Celticii lăsau ușile deschise pentru ca spiritele strămoșilor să poată reveni pentru câteva ore și să fie alături de cei în viață.