„Trecutul indică necesitatea creării unității creștine”
- Iuliu Vlădescu
- 26 septembrie 2023, 18:57
„Trecutul indică necesitatea creării unității creștine”, spune președintele fondator al Consiliului pentru Demnitatea Umană (EMT), Zoltán Lomnici.
Trecutul istoric indică, de asemenea, necesitatea creării unității creștinilor, catolicilor și ortodocșilor, a declarat președintele fondator al Consiliului pentru Demnitatea Umană (EMT), Zoltán Lomnici, la sfințirea Capelei Otodoxe construite sub auspiciile EMT şi cu ajutorul unei donaţii private, care a avut loc duminică, la Budapesta, scrie Magyar Hirlap.
Ceremonia de sfințire a Capelei a fost celebrată de arhiepiscopul şi patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, și de mitropolitul ortodox grec Arsenie Kardamakis, care se află în Ungaria într-o vizită de șase zile, la invitația Abației Benedictine din Pannonhalma.
„Trecutul indică necesitatea creării unității creștine”
EMT încearcă să facă tot ce îi stă în putință pentru a crea unitatea creștinilor și este o bucurie că sfinţirea de duminică a fost săvârșită de însuși patriarhul ecumenic al Constantinopolului, a spus Zoltán Lomnici, care a amintit: Bartolomeu I, care reprezintă sute de milioane de credincioși ai Bisericii Ortodoxe şi a fost distins cu premiul EMT în urmă cu doi ani, este în fruntea apropierii creștinilor ortodocși și catolici.
Președintele fondator al EMT, Zoltán Lomnici, a lăudat în referințele sale istorice actele de caritate săvârşite de Sfânta Piroska, sfânt al Bisericii Ortodoxe, fiica regelui Ladislău I al Ungariei.
Sfântul Ștefan, venerat ca sfânt atât de Biserica Catolică, cât și de Biserica Ortodoxă
Zoltán Lomnici a amintit, de asemenea, că regele Sfântul Ștefan, întemeietorul statului ungar, venerat ca sfânt atât de Biserica Catolică, cât și de Biserica Ortodoxă, a asigurat cu grijă ca printre primele ordine ale iezuiţilor din Ungaria să poată funcționa și ortodocșii. Aceste acte istorice reprezintă trecutul comun al celor două biserici, a spus Zoltán Lomnici.
În timpul sfințirii solemne, Bartolomeu I a mulțumit și și-a exprimat recunoștința donatorului și Guvernului ungar, care - așa cum a spus capul bisericii - a asigurat un loc pentru Capela Ortodoxă în centrul istoric al Budapestei. Patriarhul Universal al Constantinopolului i-a mulțumit în mod special vicepremierului Zsolt Semjén, pe care l-a numit prieten.
La eveniment, Arsenios Kardamakis, Mitropolitul Austriei și Exarhul Ungariei și Europei Centrale, l-a distins pe donatorul Miklós Szunai, secretar general al EMT, cu o cruce de argint de merit "pentru munca sa depusă pentru biserică, în semn de recunoaștere și mulțumire".
(Traducerea: Rozália Gănciulescu , RADOR RADIO ROMÂNIA)