Variola maimuței, boala care sperie o lume întreagă. Cum se transmite virusul ucigaș. Cea mai nouă ipoteză transmisă de specialiști

Variola maimuței, boala care sperie o lume întreagă. Cum se transmite virusul ucigaș. Cea mai nouă ipoteză transmisă de specialiști Sursa foto: arhiva EVZ

Autoritățile din Marea Britanie sunt în alertă, după ce numărul persoanelor infectate cu "Variola maimuței" a început să crească. Până acum șapte persoane au fost diagnosticate cu acest virus. Pentru prima dată specialiștii spun că boala s-ar transmite prin contact sexual.

Autoritățile din mai multe țări sunt în alertă după ce variola maimuței a început să se răspândească la nivel global. În Marea Britanie s-au înregistrat șapte cazuri, dar se crede că numărul persoanelor infectate ar fi în realitate mai mare. Spania și Portugalia au raportat și ele cazuri, iar în Statele Unite șase persoane sunt monitorizate după ce au călătorit într-un avion în care s-a aflat o persoană bolnavă.

Bolnavii fie s-au autoizolat, fie sunt îngrijiți în secțiile specializate în boli infecțioase. Cele mai multe persoane care s-au îmbolnăvit au călătorit, în special în Africa de Vest, dar este clar că virusul se răspândește acum și în comunitate. În acest moment, se fac cercetări pentru a stabili clar dacă virusul se poate transmite prin contact sexual. Deocamdată s-a constatat că cele mai multe persoane infectate fac parte din comunitatea LGBTQ+.

Ce este "variola maimuței"

Variola maimuței este o infecție rară și face parte din aceeași familie cu variola. Virusul a fost depistat prima dată în Africa și se poate răspândi prin contactul cu animale bolnave (maimuțe, veverițe, șobolani) sau prin atingerea obiectelor contaminate. În Europa primul caz a fost depistat în anul 2018 în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele infectate fac de regulă febră destul de mare, iar când aceasta scade apar vezicule mai întâi pe față, apoi pe tot corpul. Persoanele bolnave pot avea dureri de cap, pe spate și stare generală de oboseală. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Variola maimuței poate ucide unul din 10 bolnavi, dar tulpina care se răspândește acum la nivel global este mult mai ușoară. Într-un caz din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.

Când a fost descoperită "variola maimuței"

Virusul a fost descoperită în anul 1958, atunci când mai multe maimuțe ținute în captivitate s-au îmbolnăvit. Primul caz uman a fost raportat în 1970, iar persoana infectată era din Congo. De-a lungul timpului virusul s-a răspândit în Africa Centrală și de Vest.

În secolul trecut, variola a ucis aproape 500 de milioane de oameni, iar în 1977 a fost declarată complet eradicată.