Specialiștii sunt în alertă. A apărut o nouă boală cu o rată de mortalitate mare

Specialiștii sunt în alertă. A apărut o nouă boală cu o rată de mortalitate mare Sursa: Dreamstime.com

Agenția de securitate sanitară a Marii Britanii (UKHSA) anunță că un pacient a fost diagnosticat cu „variola maimuței”, o infecție virală rară. Acesta călătorise în Nigeria, de unde se suspectează că ar fi contractat virusul.

Pacientul diagnosticat cu „variola maimuței” călătorise recent în Nigeria, astfel că există suspiciunea că de acolo ar fi provenit infecția. Acum, acesta se află internat într-un spital de boli infecțioase din capitala Marii Britanii.

Un caz de variolă rară în Marea Britanie

În a doua fază, cei de la Agenția de securitate sanitară au de gând să realizeze o anchetă epidemiologică, pentru a stabili lista de contacți a bolnavului.

„Ca măsură de precauție, experții Agenției lucrează îndeaproape cu colegii NHS (sistemul britanic de sănătate, n.r.) și vor lua legătura cu persoanele care ar fi putut să fie în contact strâns cu pacientul respectiv, pentru a le oferi informații și sfaturi privind sănătatea", au transmis cei de la UKHSA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este „variola maimuței”

„Variola maimuței” este un tip de infecție virală ce se poate răspândi la oameni. Afecțiunea este inclusă în aceeași familie cu variola clasică, dar spre deosebire de cea din urmă, „variola maimuței” are o rată mare de mortalitate, doar în secolul trecut provocând decesul a aproximativ 500 de milioane de indivizi.

Specialistul Colin Brown din cadrul UKSHA aduce lămuriri cu privire la această infecție rară, susținând că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut".

În anul 2018 a fost înregistrată prima apariție a acestui tip de variolă în Marea Britanie, statul confruntându-se, de atunci, cu mai multe cazuri de infectare cu „variola maimuței”.

Cum se manifestă acest tip de afecțiune

Variola rară a fost depistată în zonele tropicale ale Africii, răspândindu-se prin contactul cu viețuitoare infectate, precum șobolani, veverițe sau maimuțe.

La oameni, manifestarea bolii include dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi, stare generală de epuizare și febră.

Când febra ajunge să scadă în intensitate, apar iritații cutanate, afectând fața, palmele și tălpile, în special, dar ajunge să se extindă apoi pe întreg organismul. 1 din 100 de cazuri se soldează cu decesul pacientului infectat, dar, de regulă, în majoritatea cazurilor este vorba despre forme ușoare de manifestare a bolii.

Nigeria a suferit un focar de „variolă a maimuțelor” între 2017 și 2019, cazuri fiind raportate și astăzi. Pe lângă Nigeria, au fost raportate focare și în alte nouă țări din Africa centrală și de vest, încă din 1970.