Evenimentul Zilei > Justitie > Varianta integrală a înregistrărilor din dosarul „Șantaj la Mircea Băsescu”. „Eu nu pot să vă ajut cu altceva. Du-te și angajează avocat ca lumea”
Varianta integrală a înregistrărilor din dosarul „Șantaj la Mircea Băsescu”. „Eu nu pot să vă ajut cu altceva. Du-te și angajează avocat ca lumea”

Varianta integrală a înregistrărilor din dosarul „Șantaj la Mircea Băsescu”. „Eu nu pot să vă ajut cu altceva. Du-te și angajează avocat ca lumea”

Lucrurile se complică în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de procurori că ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să îi dea o sentinţă mai uşoară lui Bercea.

 Înregistrările efectuate de ofițerii DNA Constanța, deși sunt depuse la dosar, aflându- se și în posesia părților implicate în proces, au apărut în spațiul public, fiind oferite ca „exclusivitate”. Scoase din context, imaginile arată „vinovăţia” lui Mircea Băsescu. De altfel, după apariţia imaginilor, avocatul Pavel Abraham nu s-a ferit să sugereze că DNA-ul ar fi aranjat flagrantul „pentru a induce în eroare autorităţile judiciare”. „Evenimentul zilei”, care obţinuse înregistrările DNA, a decis să le facă publice, în întregime. Reamintim că, pe 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea în presă a unor informaţii compromităţoare. Pe 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, şi Grinică Ion Anghel, au mers la Mircea Băsescu, cu aceleaşi amenințări. Cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Băsescu, fiind prinşi în flagrant de procurorii anticorupţie.

Mircea Băsescu: Ce ați avut voi e problema voastră Înregistrarea DNA din 26. 03. 2014, în birou la Mircea Basescu ( Florin Anghel-Fănica Anghel-Marian Căpățână)Mircea Băsescu (intră Marian Căpățână):Ce faci, dom’le?

Marian Căpățână – Comme ci, comme ça..

 Mircea Băsescu:Dar cum de nu eşti cu Florin ?

Marian Căpățână:Păi vin la 3.00. Eu am venit la dvs. să vedem cum facem.

Mircea Băsescu:Îi iei, le arăți rezervoarele alea două de la fermă. Eu le-am spus şi cât am dat eu pe ele: 20.000. Că ei nu au înțeles. 20-25.000, nu mai ştiu. Dar ei să le vândă cu 5.000, cu 6.000, 2.000, cu cât or vrea, cu cât or putea să le vândă. Să mai pună şi ei ceva acolo şi să-l plătească pe avocatul lui Bercea.

(Vine familia Anghel , Florin şi mama Fănica)

Florin Anghel către Căpățână: Ce faci bossu, ți-ai pus cruciuliță? Te-ai făcut şi credincios?

Florin Anghel: Ce face bossul României? Ce faci, mă, Mariane? Acuma, ce facem noi, vindem cazanele astea?

Mircea Băsescu: Te duci şi i le arăți, sunt la fermă, acolo.

Florin Anghel: Unde e ferma?

Fănica: Bre, Băsică, eu nu trebuie să iau niciun bazin. Ce să fac eu cu bazinul. Mie nu-mi place treaba asta. Uite, fii atent. Marian este aicea, de față. Noi ăştia, toți patru. Am adus banii, ți-am dat banii în cutie şi ai spus că vii cu ei la naşu’? Acuma trebuie să-mi spui adevărat mie. Ți-am dat banii? Câți bani ți-am dat? Câți bani ți-am dat Mariane, vorbeşte! Vrei să mă duc la mă-ta în fiece zi? Şi ieri m-am dus la mă-ta. Eşti cu mine din Drăgăneşti, Mariane. Ce pot face cu bazinele alea? Cu bazinele alea a spus cumătru să iau avocat. Mie avocatul ăla nu mai îmi face nimic, că sunt la ultimă sută de metri. Mie îmi trebuie toți banii. Mie, să mi-i dați. Că eu nu pot să mai rezist. Eu cad la puşcărie acum. Băsică cade, Bercea a luat 10 ani. Țiam dat 600.000 de euro la tine în mână? Ce ai spus că te duci? Vorbeşte, Mariane! Nu fi mut. Unde ai spus că te duci cu ei?Mircea Băsescu: Măi, ia stai tu aşa..

Fănica: Eu nu pot să mai stau. Nu pot să mai stau, cumetre, că-mi vine să mor. Mie nu-mi trebuie niciun bazin.

Mircea Băsescu: Măi, uite…

Fănica: Spune mata… Hai vorbeşte, că eşti mai bătrân.

Mircea Băsescu:Ce ați avut voi este problema voastră…

Fănica: Aşa.

Mircea Băsescu: Important, după părerea mea, acuma, este să-l scoatem pe Bercea din…

Fănica: Păi să-l scoatem, că de trei ani spunem că-l scoatem şi nu-l scoate nimeni… Să fiu a dracu pe țigăneşte cu copiii mei. De o ieşi Bercea de acolo poate că termină pedeapsa. Poate la liberare, că eu nu mai cred. Şi eu nu pot să mai rezist la aşa ceva.

„Știi ce mi-a zis Marian când i-am dat toți banii ăia? Că mata deja ai dat un million ca să scapi pe tata”

Mircea Băsescu:Cât mai avem, mai avem două săptămâni, nu? În astea două săptămîni, e ce vă spun eu. Voi faceți ce şi cum credeți. Ia bazinele alea, că altceva nu am. Eu nu pot să vă ajut cu altceva.

Fănica: Şi atuncea unde e banii mei, cumetre?

Mircea Băsescu: Stați puțin.

Fănica: Eu ți-am dat bani şi mata îmi dai bazinele? Mariane, unde e banii? Mariane, tu ai mâncat banii, atunci.

Mircea Băsescu: De ce nu mă laşi să termin? Eu ți-am spus cât am dat eu pe ele. Am zis că am dat 20 şi ceva de mii… cu tot, ajunge la vreo 25.000 de euro. Logic, că nu ai să poți să le vinzi cu 25.000. Ai să le vinzi mult mai ieftin. Fănica: Cu 10.000 Mircea Băsescu: Iei 10.000 pe ele, mai pune şi tu 10.000 de undeva şi du-te şi angajează avocat ca lumea. Florin: Pe ăsta, pe… Fănica: Rădescu… Mircea Băsescu: Îți dai seama că nu-l cunosc, da? Mie mi-a spus şi mie cineva că el este…Eu nu am vorbit niciodată cu omul ăsta. Habar nu am.

Florin: Noi îl ştim.

Mircea Băsescu: Dar mi-a spus de el că e bun. Este tot ce putem face pentru Bercea, Şi restul, lasă să iasă el şi vă rezolvați voi toate problemele.

Florin: Şefule, ce facem noi cu avocatul ăsta? Că până la urma urmei nu o fi el mai tare ca Alice Drăghici, ca Maria Vasii, ca Abraham, care ia mult mai puțini bani. Păi nu-i aşa? Mircea Băsescu: Mie mi-ați cerut să vă găsesc un avocat. Eu am găsit unul, voi sunteți cei care decideți. Şi mie mi l-a recomandat cineva. Şi să fie clar, banii înapoi nu-ți dă niciunul.

Florin Anghel recunoaște că i-a dat un milion de euro lui Marian Căpățână, avertizându-l că a fost filmat

De față cu Mircea Băsescu, soția lui Bercea Mondial, Fănica, îl ia la rost pe Căpățână. „Florine, dacă ai dat un milion, mai dă încă 30.000 şi scoate-l pe Bercea din puşcărie”, îl sfătuieşte Mircea Băsescu pe fiul lui Sandu Anghel.

Florin: Şefule, nu luăm avocatul ăsta. Hai să facem altceva. Că până la urma urmei, vorba lui mama. Noi am dat o grămadă de bani. Ştii ce mi-a zis Marian când i-am dat toți banii ăia? Că mata deja ai dat un million ca să scapi pe tata.

Mircea Băsescu: Du-te mă de aicea!

Florin: Nuu, păi dacă eu mint, uite-l aicea.

Mircea Băsescu: Era beat, mă…

Florin: Era beat? Unde dracu’ era beat, era treaz. Şi acuma… Păi eu am dat banii ăştia să iau un avocat? Că până la urma urmei eu mă duc ca persoană aşa, ca orice client la avocat, şi iau pe cel mai avocat din România asta, pe care vreau eu îl iau. Că pot să dau 50.000- 100 milioane la un avocat. Dar ştii matale, noi am dat banii ăştia ca să ..

Mircea Băsescu: Florine..Ai dat un milion, zici tu.

Florin: Da.

Mircea Băsescu: Mai dă încă 50.000. Sau nu 50.000, cât a cerut ăla, 30.000. Şi scoate-l pe Bercea din puşcărie.

Fănica: Nu-l scoate. Dacă matale îmi garantezi, eu vă dau.

Mircea: Deci eu nu pot să garantez.

„Uite, cumătrul a spus că nu i-ai dat niciun ban lui”

Fănica: Şi atuncea cine garantează? Mă duc să dau 30.000 şi mie casa mi-a luat foc şi toți copiii într-o cameră. Nu mai am încredere. Ştii cine e creierul? Vă spun eu. Dvs. sunteți mai mare, eu sunt mai mică. Creierul e judecătorul. Dacă judecătorul pune ştampila şi spune că e aşa, păi aşa rămâne.

Mircea Băsescu: Bineînțeles că judecătorul e creierul. Dar trebuie şi cineva să-i explice cine are dreptate, cine…

Fănica: Am avut. 12 avocați am avut. Am avut unul de la Mehedinți, care era şeful decanului facultății pe tot Baroul din Dolj. Avea studii.

Florin: Şi tot degeaba..

Fănica: Am avut unul, procuror. Şi tot degeaba.

Florin: Am avut unul care a fost judecător la Înalta Curte. Care era cu Pandrea, care i-a dat lui Becali achitare în primul dosar al lui. Şi tot degeaba.

Mircea Băsescu:Vezi că nu poate să pună nimeni mâna în foc?

Fănica: Şi atunci de ce să mai dau 30.000 de euro? (Către Căpățână) Dădeai, mă, 30.000 euro?

Marian Căpățână: Soră-mea e avocată, eu ştiu mai bine.

Florin: La cine e pixul ?

Florin: Aicea nu am venit să vorbim de avocați, de alea.

Fănica: Ne-a ajuns cuțitul la os. Uite care e treaba. Noi am făcut-o, noi trebuie să o descurcăm. Hai să facem aşa să ne scoatem banii. Că mai sunt 280.000 de euro la bătaie, Mariane, cu tine vorbesc…Că e munca noastră. Aşa că scoate banii ăştia. Dacă cumătrul a vrut, cu mare drag, să-l scoată, şi nu a putut, ce vrei? Nu a putut, nu a putut. Eu pot să-i mulțumesc toată viața mea că a umblat, a vorbit cu noi, ne-a primit în casă, la birou. Dar dacă nu este, aşa se face. Iei cu una, dai cu alta.

Mircea Băsescu (către Că pățână): Tu când ai procesul cu AVAS-ul?

Căpățână: 7 aprilie

Fănica: Trebuie să-mi dați banii înapoi şi am terminat balamucul.

Căpățână: E ultima…

Florin: Cine îți mai dă ție bani, măh? Că ştiu oamenii despre tine…am eu un băiat..

Fănica: Nu ne interesează pe noi, pe noi ne interesează asta. Unde e banii care ți i-am dat? Unde i-ai dus. Uite, cumătru a spus că nu i-ai dat niciun ban lui. Da. Uite-l. Eu îți spun pe față, nu spun pe furiş. Ca să ieşi de aici şi să te duci colo şi să spui, minte bă, că nu i-am dat banii, mie nu-mi place asta. Aşa ai spus mereu. Bă, banii e la el. Ştii că aşa îmi spui? Acuma spune cu adevărat. Că nu am venit pe ceartă cu omul ăsta, să ne omorăm, să ne drăcuim..

Căpățână: Ce e vorba de omorât aici?

Fănica: Păi vezi? Hai să vorbim cu frumosul. Cum am vorbit când am venit la tine la bloc, acolo, cu femeia aia de la bancă. Ai numărat banii, frumoşi. Mariane, fii atent… tu eşti filmat când ai luat banii.

Căpățână: Foarte bine.

„Uite, vedeți că spune adevărul cumătrul? Așa e, Mariene, la Aversa i-ai băgat?”

Familia Anghel refuză avocatul sugerat de Mircea Băsescu. Florin Anghel susține că sunt apărați de Alice Drăghici, Maria Vasii și de Pavel Abraham. Fiul lui Bercea Mondial îl amenință cu moartea pe Marian Căpățână pentru că le-a băgat banii la AVERSA.


FOTO: Fănica AnghelFănica: Ești filmat, Mariane. Și tu ai luat banii.

Mircea: Nu-ți mai bate atâta

Fănica: Să-mi dea banii, cumetre…

Mircea: Banii s-au dus la Aversa.

Fănica: La Aversa s-au dus?

Mircea Și o să îi ieie pe 7.

Fănica: Noi v-am dat banii să faceți afaceri? Și Bercea la pușcărie zăcea? Uite, vedeți că spune adevărul cumătrul? Așa e Mariene, la Aversa i-ai băgat? Să moară copiii mei de nu m-oi muta la tine acasă, la Drăgănești, cu toți copiii mei. De nu te-oi duce să faci acte pe numele meu de vânzare-cumpărare.

Mircea: Ei, să nu te audă Dumnezeu…


FOTO: Mircea BasescuFlorin: Păi de ce, mă, șefule? Dacă acuma matale ai pe cineva la pușcărie și să vii la un om de încredere, ia mă aici bani și ajută- mă . Eu să mă duc să fac bani cu banii lu mata și pe ălălalt să-l las la pușcărie? Cum e nene?

Mircea: Să știi că pentru Bercea s-a făcut tot ce …

Fănica: Ce s-a făcut? Că a luat 10 ani?

Mircea: Dar dosarul este la Curtea Supremă. Orice făcea tot acolo ajungea.

Fănica: Așa este. Dar eu nu mai am încredere că Bercea va mai face ceva.

Mircea: Dar mai ai două săptămâni.

Fănica: Mai e două săptămâni…

Mircea: Așteptăm de 4 ani. De când e…

Florin: De 3 ani…

Fănica: Fii atent. Mai așteptăm astea două săptămâni. Ia-i cinci ani de pedeapsă, să rămâne la cinci ani. Dacă nu, dăm dosarul la rejudecare, că eu nu mai cer bani de la voi, toată viața mea. Uite-mă aici, suntem toți. Iei cinci ani, dacă nu, dăm dosarul la rejudecare și dacă eu mai vin, fac acte și semnez cu degetele mele…dacă eu vin să mai cer bani de la voi, toată viața mea.


FOTO: Bercea MondialMircea: Bine, așteaptă după proces.

Fănica: Aștept după proces. Să rămână dosarul. Ori la rejudecare, ori să ia 5 ani de pedeapsă. Dacă nu, dacă rămâne tot așa, ce facem cumetre? Să se restituie toți banii mei înapoi. În caz că mă ia pe mine cu poliția am surori, am frați, am nepote, am fetele mele și le trimit aici și vine cu Marian și trebuie să scoateți banii. Toți copiii și toată familia mea știe de banii ăștia. Ești de acord, Mariane, că te-a întrebat neamul meu de banii ăștia?

Căpățână: Nu….

Fănica: Atuncea rămâne stabilit. După proces, dacă nu se face nimic, vorbește cu el, te rog eu frumos, scoateți-mi banii de unde i-ați băgat și dațimi banii. Că nu am nimic cu voi, n-aveți nimic cu mine, noi o să râmânem cumetrii toată viața noastră, că ai botezat nepoata mea…

„Ai văzut ce a făcut (Marian Căpățână – n.r.)? Hoteluri, figuri, a dat vreo 180.000 de euro pe un teren la Drăgănești”


FOTO:  Marian Căpățână


Florin: Dar până la urma urmei, să-ți spun ceva. A făcut o grămadă de bani după banii noștri și nu a fost nici în stare să..

Mircea: A făcut pe dracu…

Florin: Cum n-a făcut, șefule? Ai văzut ce a făcut? Hoteluri, figuri, a dat vreo 180.000 de euro pe un teren la Drăgănești, care eu nu dădeam nici 20.000 de euro pe el. Și acuma îl scoate la vânzare cu 70-80.000.

Mircea: Vezi că vrea totuși să rezolve…

Fănica către Marian: Dar nu trebuia să procedești așa cu Bercea.

Căpățână: Cum?

Fănica: Să-mi iei banii, să-i pui la Aversa. Trebuia să spui..

Florin: Să faci bani cu bani noștri.

Căpățână tace.

Mircea: S-au făcut , s-au făcut. Eu v-am spus. Cel mai important este să facem ce face și să-l scoatem pe ăsta din pușcărie.

Florin: Cu ce îl scoți bă șefule. Spuneți-mi și mie..

Mircea: Eu am zis cu un avocat.

Fănica: Noi avem avocați acuma, ne-am băgat pe Alice Drăghici, pe Maria Vasii și pe Abraham. Alice e a lui Florin. Ăștia 3 avocați o să intre pe 4 aprilie în instanță. Să-l asiste.

Mircea: Ce se discută pe 4 aprilie?

Fănica: Se judecă și fondul de recurs și menținerea de arest preventiv.

Mircea: Nu menținere, că nu-i dă drumul.. decât la …

Florin: De unde știi matale că nu-i dă drumul? Acuma sincer, până acuma spui că nu știi nimic, că cutare, de unde știi?

Mircea: Florine, câte ceva mai știu.

„Matale nu te-ai complicat. Decât te-a păcălit ăsta să zici”

Florin: Pai dacă știai câte ceva, știi unde era tata acuma? Uite aici. (bate in birou). La tine la masă, aci. Matale nu te-ai complicat. Decât te-a păcălit ăsta să zici, bagă-te cutare, a luat banii, și-a băgat banii la Aversa, ce-a făcut cu banii. (Către Marian): Să moară familia mea de nu-ți dau un cuțit direct în cap de te las acolo.

Mircea: Florine…

Căpățână: De ce?

Florin: Păi așa. Păi tu îi iei banii lu tata, măh, și te joci cu noi, îi duci la Aversa?

Mircea: Florine, stai ușor.

Florin: Ce să mai stau ușor, șefule…

Fănica: Să ne dea banii, șefule…

Florin: Ce bani, bre…

Florin Anghel îi dezvăluie lui Mircea Băsescu că Marian Căpățână le-a cerut banii pentru a-i duce lui Mircea Băsescu, „pentru a-l îmbârliga” în acest fel să intervină pentru a-l scăpa pe Bercea Mondial din pușcărie. „Atunci am prins noi curaj”, recunoaște Florin Anghel .

Fănica: Nu pot să mai rezist…

Mircea: Și nu mai poți rezista?

Fănica: Rezist, pentru matale rezist încă o lună. Că nu vreau să mă cert cu matale. Dar vorbește cu el. Dacă nu-mi dă banii în două săptămâni, banii mei să fie pe masă.

Florin: Nu mai vorbește acum. Când mă văd cu el știi ce zice? Că la tine sunt banii. Măsa a zis ieri că ai saci de dolari și nu vrei să le dai.

Fănica: A zis mă-sa că toți banii l a matale i-a adus. Așa spune.

Mircea : Eu nu am cu ce plăti angajații și…

Fănica: Uite Mariane, de ce nu vorbești?

Căpățână: Nu am vorbit eu cu mama.

Fănica: Mama lui mi-a zis, pe cuvântul meu de nu mi-a zis. Marian trebuie să-ți dea banii. Ai zis, mă, lui Băsică treaba asta? Că ai luat banii și i-ai dat lui cumătru’?

Florin: Mi-a zis că toți banii ți i-a dat lu’ matale. Și acuma nu mai vorbește. Auzi, șefule. Matale dai vina pe el, el pe matale. Și eu pe cine să mai iau la răspundere, șefu?

Fănica: Aduceți-mi banii.

Florin: Și nu mai are nimeni nimic cu voi. Stăm toată ziua să ne scoatem banii. Și dați de mână, fără dobândă, fără nimic.

Fănica: De ce, Mariene, nu a scăpat. Până îți învârteai tu banii la Aversa, nu?

Mircea: Înțelegi că chestiile astea nimeni nu poate să spună, domnule așa o să fie. Nimeni. Eu vă spun chestiile astea de…

Fănica: Mă, Mariene, dacă tu nu veneai la Billa să ceri banii la mine, eu nu aduceam niciun franc la Constanța.

Căpățână: Eu am spus?

Fănica: Păi tu ai spus. Dă bani acolo, să-ți țină dator , ca să vă facă treaba.

Căpățână: Păi matale mi-ai zis…

Florine: Măi, știi cum ai zis? Dă banii, să mă duc să-i dau eu lui Mircea, ca să pot să se simtă el mai îmbârligat, ca să umble dupe Bercea.

Fănica: Așa mi-a zis.

Florin: Atunci am prins noi curaj.

Mircea: Pe Bercea am vrut să-l ajut dintotdeauna, nu mă…

Fănica: Îmi vine să mor aicea, să crap. De ce nu recunoști (Mariane). Nu mi-ai spus tu treaba asta? Să-ți dau bani să aduci la Constanța? Ai zis?

Căpățână: „Nu s-a dus nimic către domnul Băsescu”

Un reporter al Antenei 3 l-a intervievat pe Marian Căpățână imediat după ce au intrat în posesia filmărilor făcute de fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel. Materialul a fost difuzat pe post în emisiunea lui Mihai Gâdea – „Sinteza zilei” – din 1 iunie 2014.

Reporter: Este adevărat ce spune Florin Anghel, dumneavoastră ați fost intermediar între domnul Băsescu și domnul Anghel?

Marian Căpățână: Intermediar pentru ce?

Reporter: Domnul Anghel a spus că i-a remis o sumă de bani domnului Băsescu, 600.000 de euro și spune că ar fi remis această sumă de bani prin intermediul dumneavoastră.

Marian Căpățână: El mi-a dat o sumă de bani mai demult mie, dar nu s-a dus nimic către domnul Băsescu.

Reporter: Ce sumă v-a dat?

Marian Căpățână: 600.000 de euro.

Reporter: Și pentru ce v-a dat banii?

Marian Căpățână: Pentru mine.

Reporter: Aveați o afacere cu domnul Anghel?

Marian Căpățână: Nu, nu, el mi-a dat și mai demult, și acum câțiva ani.

Reporter: V-a făcut cadou suma asta?

Marian Căpățână: Cu împrumut.

Reporter: Este adevărat că dumneavoastră l-ați prezentat pe domnul Bercea Mondial domnului Băsescu înainte de botezul nepoatei?

Marian Căpățână: Da, este adevărat. „În povestea asta n-are nimeni dreptate”

Reporter: Înțeleg că sunteți prieten cu domnul Băsescu, așa spune domnul Băsescu că vă știa de mult.

Marian Căpățână: Suntem prieteni și parteneri de afaceri.

Reporter: Ce afaceri faceți cu domnul Băsescu?

Marian Căpățână: I-am reparat diferite pompe, motoare, de la fabrica dumnealui de la Agigea.

Reporter: Derulați de multă vreme afaceri cu firmele domnului Băsescu?

Marian Căpățână: Are o singură firmă.

Reporter: V-au citat procurorii în povestea asta de ieri?

Marian Căpățână: Deocamdată nu. Nu știu de nici o citație.

Reporter: Îmi spuneți că practic acei bani au fost un împrumut.

Marian Căpățână: Da, într- adevăr, eu cu domnul Mircea vroiam să facem o afacere și n-a mai ieșit.

Reporter: S-au restituit niște bani familiei Anghel?

Marian Căpățână: Da, eu i-am dat 320.000 de euro înapoi.

Reporter: Practic domnul Mircea nu are nici o legătură cu ce spune Bercea?

Marian Căpățână: Noi într- adevăr împreună am vrut să facem o afacere, să ne asociem într-o afacere, dar n-a mai ieșit și n-am mai… Practic am pierdut afacerea respectivă și din cauza asta i-am și restituit banii înapoi, urmează să se restituie și ceilalți.

Reporter: Cine are dreptate în povestea asta?

Marian Căpățână: În povestea asta n-are nimeni dreptate.

Reporter: Cum stau lucrurile, sunt niște acuzații totuși destul de șocante?

Marian Căpățână: Nu știu la ce vă referiți, că este așa de șocant. Domnul Mircea Băsescu din câte știu eu și de fapt nu din câte știu eu, mi-a recomandat un avocat din Co n s ta n ț a , domnul Calafus, pe care l-am și prezentat, adică m-am dus cu Bercea Mondial, cu Florin Anghel, la acest avocat pe care l-au angajat să îi reprezinte într-un anumit proces. S-a pus problema ca să îi recomande, știți, între fini și nași se mai ajută oamenii și au spus, domne dacă poți să mă îndrumi pe căi legale să rezolv această problemă destul de complicată.

Reporter: Când s-au stricat relațiile între domnul Băsescu și familia lui Bercea?

Marian Căpățână: Eu știam că sunt destul de bune dar se pare că nu sunt așa de bune. Nu știu când s-au stricat, eu știu că erau destul de bune. În urma acelui botez totul a fost în regulă, eu am fost moșul la botezul respectiv. Știind că sunt prieten cu domnul Mircea Băsescu mi-a zis dacă pot să-i fac cunoștință și le-am făcut cunoștință, dar sincer să fiu nu mă gândeam că o să se ajungă la încuscrire și după aceea la mandate de arestare.

Reporter: Când urmează să-i restituiți restul de bani familiei Bercea? Din cei 600.000 înțeleg că ați restituit 300.000 din împrumut? Când urmează să restituiți restul de bani?

Marian Căpățână: O să îi dau…

Reporter: Cum l-ați cunoscut pe domnul Mircea Băsescu și când?

Marian Căpățână: În 2006. Eu eram prieten cu un inginer de la dumnealui de la fabrică și el era director tehnic pe timpul acela, domnul inginer, și datorită profilului afacerilor mele mi-a făcut cunoștință și cu domnul Mircea Băsescu, eu reparându-i anumite motoare, pompe de la fabrică. Așa am ajuns ca simpli parteneri de afaceri…

Aceleași lucruri le-a susținut Marian Căpățână și în fața procurorului DNA și a instanței de judecată, în faza arestării preventive, depoziții pe care EVZ le-a prezentat pe larg la vremea respectivă.

„Văd că rămâi mut și nu vorbești. Ți-e frică de cumătru?”

Marian Căpățână nu ripostează la acuzele și amenințările familiei Anghel. Fănica își cere banii amenințând că, în caz contrar, „aude o țară întreagă de noi”. Soția lui Sandu Anghel subliniază că Marian Căpățână le-a spus că le ia banii pentru a-i duce la Constanța.Mircea Băsescu către Fănica : Ia spune tu, de câte ori ți-am spus eu să nu dați bani la cineva că mai rău îi faceți lui Bercea?

Fănica : I-auzi..

Florin Anghel – Păi, șefule, stai așa. La alții. Dar lui Marian mi-ai zis să-i dau… Dă-i lui Marian, așa mi-ai zis.

Mircea Băsescu: Marian e neam cu voi, e treaba voastră..

Fănica: I-auzi, Mariane. Că ești neam cu noi. Da’ de unde să fii neam cu mine? Dacă tu știai treaba asta, că-ți bagi banii în țevile astea ..Mariane, mergi cu mine la notar și-mi faci actele pe casă. Pe tot.

Florin Anghel: Pe tot, dacă nu , să moară familia ta..

Fănica: Păi ce vrei? De unde să las eu atâția bani, 12 miliarde , 13 miliarde. Și bărbatu- meu la pușcărie. Pentru ce Mariane, tu mi-ai luat banii să-ți faci treaba cu ele?

Fănica: O să luăm o amânare pe 4 și gata, altceva nu o să luăm. De trei ani știu dosarul ăsta. M-am săturat și de munca la avocați, și de tot. Dar eu spun așa. Hai să nu audă o țară întreagă de noi, făceți ce făceți și strângeți banii . Că tu ai spus că ai luat banii și i-ai dus la Constanța. Dar văd că rămâi mut și nu vorbești . De ce nu vorbești, ți-e frică de cumătru? De ce nu vorbești? Ți-am dat banii, dă banii oamenilor, asta spun eu…Păi dacă tu știai că îmi iei banii și îi pui la Aversa, nu trebuia să mi-i iei.

Florin Anghel: Hai mamă… (și pleacă amândoi din birou)