Evenimentul Zilei > International > Valul cinci pune stăpânire pe Europa. Țara cu mii de români afectată de coronavirus. Se pregătește transferul pacienților
Valul cinci pune stăpânire pe Europa. Țara cu mii de români afectată de coronavirus. Se pregătește transferul pacienților

Valul cinci pune stăpânire pe Europa. Țara cu mii de români afectată de coronavirus. Se pregătește transferul pacienților

„Al cincilea val începe cu viteza fulgerului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabrial Attal. Numărul de cazuri de infectare cu virusul SARS-COV-2, în Franța, este mai mare cu 81% față de săptămâna trecută. Dacă în urmă cu circa șapte zile s-au raportat 9.458 de persoane infectate, sâmbătă, 20 noiembrie, media de noi cazuri COVID-19 a crescut la 17.153.

Creșterea infecțiilor cu virusul SARS-COV-2 în ultima săptămână, în Franța, este de trei ori mai mari decât creșterea medie a cazurilor de boală înregistrată în cele trei săptămâni precedente. Momentan, sistemul sanitar nu se confruntă cu o suprasolicitare din cauza numărului pacienților, autoritățile franceze motivând acest lucru cu rata mare a persoanelor vaccinate.

Valul cinci lovește Europa: Creștere alarmantă de cazuri COVID 

„Există o creştere puternică a infecţiilor, dar ştim şi că în Franţa avem o mare acoperire de vaccinare. Pare că suntem înaintea vecinilor noştri în ceea ce priveşte dozele suplimentare”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului. La gestionarea pandemiei de coronavirus a ajutat și implementarea certificatului verde COVID-19, a mai precizat Gabrial Attal.

Guvernul continuă să îşi apere alegerea de a pune „povara restricţiilor pe umerii celor nevaccinaţi decât pe ai oamenilor vaccinaţi”, a completat Attal.

În Franța, unitățile sanitare au raportat că în prezent oferă îngrijiri de specialitate la aproape 8.000 de pacienți infectați, dintre care 1.333 se află internați la ATI. În urmă cu circa o lună de zile, cifrele erau de 6.500, respectiv 1.000.

Germania se pregătește să transfere pacienții la clinici private

Situația epidemiologică se înrăutățește și în Germania. Incidența pe șapte zile a crescut din nou la un nivel maxim. Institutul Robert Koch (RKI) a raportat duminică numărul de noi infecții: 100.000 de locuitori infectați și o rată săptămânală de 372,7. Pentru comparație: în ziua precedentă valoarea a fost de 362,2, iar în urmă cu o săptămână de 289 (luna precedentă: 85,6).

Expertul în sănătate Janosch Dahmen, din partidul Verzilor, a solicitat pregătiri ample pentru transferul pacienților către alte clinici, din cauza creșterii puternice a numărului de infectări. Acesta este „un efort de coordonare” care ar trebui controlat din timp și la nivel central, a declarat membrul Bundestagului pentru agenția de presă germană.

„Este destul de realist faptul că sute de pacienți vor trebui să fie transferați în scurt timp”, a spus el. Pentru această provocare, este nevoie de o echipă de criză operativă la nivel federal-statal, care ar fi trebuit să fie în funcțiune încă de la începutul pandemiei, scrie Der Spiegel.

„De săptămâna viitoare, numeroase unități de terapie intensivă nu vor mai putea accepta noi pacienți”, a avertizat Dahmen. În sudul și estul țării, capacitățile de aprovizionare nu vor fi suficiente în viitorul apropiat. „Deoarece știm că aproximativ 0,7% din toate persoanele nou infectate vor ajunge în unitatea de terapie intensivă, putem deja să prevedem în mod fiabil necesarul de paturi de terapie intensivă pentru următoarele zece zile. Putem face acest lucru doar la nivel central și nu descărcându-l pe umerii care sunt deja supraîncărcați”, a declarat expertul în sănătate.

Nivel record de infectări și în Slovacia

În Slovacia, numărul de noi infecții a atins un nivel record. 9.171 de cazuri noi s-au adăugat în ultimele 24 de ore la bilanț, au anunțat sâmbătă autoritățile. Este pentru prima dată de la începutul pandemiei când numărul de noi infecții depistate în Slovacia a depășit 9.000.

Potrivit informațiilor Guvernului, 71% dintre cei nou infectați nu au fost vaccinați. Aproape 3.000 de persoane au fost tratate în spital de COVID-18. Slovacia are aproximativ 5,5 milioane de locuitori.