Valori păstrate la cutie

Valori păstrate la cutie

Clienţii se înghesuie să-şi adăpostească bunurile şi documentele preţioase în micile seifuri pe care le închiriază băncile.

Diamantele sau alte bijuterii de valoare pot fi păstrate la bănci în casete de valori. La fel, titluri de valoare pe care hoţii le-ar putea fructifica în cazul în care v-ar sparge locuinţa şi ar pune mâna pe ele. Ce alte bunuri mai pot fi stocate în casetele de valori ale băncilor? Documente, bani sau tablouri. Nu pot fi depozitate în schimb „obiecte care pot constitui un pericol pentru bancă sau care pot aduce prejudicii de orice fel - substanţe toxice, inflamabile, explozibile, radioactive, stupefiante, bunuri perisabile“, ne-au explicat reprezentanţii BRD.

Aceste limitări sunt prevăzute în contractul pe care clientul urmează să-l semneze cu banca în momentul în care solicită un astfel de serviciu. Castele de valori pot avea dimensiuni diferite. Comisioanele percepute de bănci sunt stabilite ca sumă fixă pe o anumită perioadă sau ca procent din valoarea declarată a bunurilor din casetă în cazul în care clientul vrea să o declare.

Cei care închiriază o astfel de casetă au acces la bunurile pe care le-au depozitat în timpul orarului după care funcţionează sucursala bancară. Caseta este deschisă prin utilizarea a două chei: cea a clientului şi cea a băncii, cu care vine funcţionarul bancar. În caz de forţă majoră, puteţi rămâne fără bunurile depozitate într-o asemenea casetă de valori, la bancă. De exemplu, în cazul în care, în urma unui război sau a unei calamităţi, sucursala băncii este distrusă. Goana după casete

„În prezent, majoritatea casetelor de valori existente în sediile Raiffeisen Bank sunt închiriate. În Bucureşti, de exemplu, gradul lor de ocupare ajunge în anumite perioade la 100%. (...) Cererea pentru acest serviciu a crescut în ultimul an, în special datorită clienţilor de private banking ai Raiffeisen Bank“, ne-a declarat coordonatorul de produs din cadrul Direcţiei de retail a băncii, Ivona Bilauş. Şi în cazul altor bănci situaţia este similară, potenţialii clienţi care întreabă de acest serviciu aflând că momentan nu pot închiria nicio astfel de casetă. Serviciu vechi

Serviciul de închiriere de casete de valori nu este o invenţie recentă. Astfel de servicii erau disponibile în Bucureşti şi în 1915, de exemplu. Fostul sediu central al BRD, situat în centrul istoric al Bucureştiului, avea în subsol un spaţiu destinat păstrării de valori. Acolo se aflau şi circa 4.000 de asemenea miniseifuri. Clădirea, finalizată în 1915, a fost destinată special unui sediu de bancă - Marmorosch Blank, una dintre cele mai vechi bănci din România.

Ne puteți urmări și pe Google News