Evenimentul Zilei > Justitie > Valer Marian: “Procurorul DNA Ciprian Man este un mincinos! Nu a plătit cerbul împuşcat!”
Valer Marian: “Procurorul DNA Ciprian Man este un mincinos! Nu a plătit cerbul împuşcat!”

Valer Marian: “Procurorul DNA Ciprian Man este un mincinos! Nu a plătit cerbul împuşcat!”

Apar noi şi noi amănunte relevante în presupusul caz de braconaj al procurorului Ciprian Man, de la DNA Oradea. Dezvăluirile aparţin fostului procuror Valer Marian, ex-senator în ultimele două legislaturi

Investigatorul Valer Marian, fost procuror şi ex-senator, continuă ancheta pe care o face în cazul procurorului Ciprian Man, de la DNA Oradea, pe care îl acuză de o braconaj care ar fi avut loc pe 19 Decembrie anul trecut. Valer Marian susţine că procurorul DNA minte în dreptul la replică pe care l-a trimis, săptămâna trecută, către două cotidiene naţionale – EVZ şi Cotidianul – şi alte două publicaţii online – psnews.ro şi luju.ro. În sprijinul afirmaţiilor sale, anchetatorul aduce şi documente relevante. Vă redăm mai jos, concluziile investigaţiilor sale. Pentru a reîmprospăta memoria cititorilor noştri, amintim că Evenimentul zilei a mai scris, în câteva rânduri, despre faptele “Procurorului Mandarină”. Aceste texte le puteţi găsi aici, aici, aici şi aici.

Un drept la replică cu minciuni prin omisiuni

“Minciuna are picioare scurte, în cazul procurorului Ciprian Man, poreclit Mandarină, procuror șef al DNA Oradea în perioada 2014-2017. Recent, în premieră națională, Structura Centrală a DNA, cu știința și aprobarea procurorului șef Laura Codruța Koveși a solicitat imperios mai multor publicaţii naționale să publice punctul de vedere al procurorului Man referitor la un articol intitulat «Braconierul recidivist de la DNA», în care s-a devoalat că acesta a participat în data de 19 decembrie 2017, împreună cu alte șapte persoane, la o vânătoare la care au fost masacraţi nouă cerbi lopătari, inclusiv masculi, în condițiile în care fostul șef al DNA Oradea avea eliberată autorizație pentru un singur cerb lopătar femelă (n.a. – o ciută).

Proprietarului fondului de vânătoare i sa clasat dosarul de la DNA înainte de vânătoarea din Decembrie 2017

Punctul de vedere al lui Man este plin de minciuni, pe care am început să le demontăm. Cea mai gogonată minciună a fost aceea că doar la vânătoarea respectivă l-a cunoscut pe afaceristul Dorel Ungur, proprietarul fondului de vânătoare Goroniște și președintele Asociației de Vânătoare Crișana Hunting, care i-a eliberat autorizația de vânătoare procurorului Man. Am demontat această minciună invocând și prezentând o ordonanță de clasare emisă de DNA Oradea cu puțin timp înainte de vânătoare, în dosarul nr. 120/P/2014, care a fost înregistrat și tergiversat în perioada în care Man a fost șeful acestui serviciu teritorial. În acest dosar penal Ungur a avut calitatea de suspect, iar Asociația Crișana Hunting a avut calitatea de inculpată. Această ordonanță a fost emisă în data de 25 octombrie 2017 de procurorul Cristian Ardelean, cunoscut ca fiind cel mai bun prieten și colaborator al lui Man, care l-a folosit ca unealtă în instrumentarea frauduloasă sau abuzivă și a altor dosare.

Este sau nu procurorul DNA Man vânător autorizat şi membru al unei asociaţii de profil?

În punctul său de vedere, procurorul Man afirmă, ritos, că nu ar fi comis infracţiune de braconaj în data de 20 octombrie 2009. Ori, este curios că a deţinut armă de vânătoare și a participat la vânătoare la data respectivă, având în vedere că în declaraţia de interese pe anul 2009, ca și pe anii 2010 și 2011, Man nu a consemnat că ar fi membru al vreunei asociaţii de vânătoare. Pentru a dobândi permis şi armă de vânătoare și pentru a i se elibera autorizaţie de vânătoare era obligatoriu să dețină calitatea de membru al unei asociații de vânătoare. În consecință, în lipsa acestei calități, participarea sa la vânătoare intră sub incidența infractiunii de braconaj.

“Obligaţiile vânătorului” nu se aplică şi în cazul procurorului “Mandarină”

De asemenea, Man a susținut că nu a comis braconaj nici la vânătoarea din 19 decembrie 2017 întrucât a solicitat si i s-a eliberat autorizaţie de vânătoare pentru un cerb lopătar femelă și că a plătit pentru aceasta suma de 450 lei. Nici aceste susţineri nu stau in picioare. Pe de o parte, există suspiciuni cu privire la valabilitatea autorizaţiei, având în vedere că nu au fost făcute menţiunile obligatorii și nu există semnătură de primire la rubricile privind reținerea vânatului de către vânător sau de către organizator, neexistând astfel o dovadă certă privind preluarea vânatului de către procurorul Man și greutatea acestuia. Conform mențiunilor din autorizatie, de la rubrica «obligațiile vânătorului» aceasta nu poate fi încredințată altor persoane decât delegatului desemnat de conducerea gestionarului/organizatorului. Ori, Man a afirmat că a predat autorizația lui Cătălin Știole, pe care l-a rugat să ducă cerbul împușcat la domiciliul părinților săi.

Chestii, scocoteli

Pe de altă parte, procurorul Man nu a prezentat nota de plată care i s-a întocmit la sfârșitul acțiunii de vânătoare, notă care trebuia să cuprindă taxa de organizare/însoțire în teren/ zi/vânător, taxă împușcare vânat și tarif carne vânat preluată. Potrivit site-ului Asociației de Vânătoare Crișana Hunting, taxa de organizare este de 50 euro, taxa de împușcare este de 75 euro, iar tariful la carne de cerb lopătar femelă este de 3,5 euro/kg. Având în vedere că Man a afirmat că a preluat 30 kg de carne rezultă că trebuia să achite 105 euro pentru aceasta. Adăugând taxele de 50 euro și 75 euro rezultă că procurorul Man trebuia să achite o sumă totală de 230 euro, care echivala la data respectivă cu suma de aproximativ 1050 lei. Ceea ce înseamnă că Man nu a achitat nici jumătate din valoarea necesară pentru cerbul împușcat, rămânând restant cu cel puțin 600 lei.

Meritul lui Man – muşamalizarea unui dosar

Pe site-ul Crișana Hunting este mentionat că Consiliul Director al acesteia poate aproba reduceri sau exonerarea de la plata tarifelor pentru membrii vânători ai asociației sau pentru alte persoane cu calitatea de vânător legal, pe baza unor documente justificative sau a unor merite sau eforturi depuse în favoarea Asociatiei de Vânătoare Crișana Hunting. Ori, singurul merit sau efort al procurorului Man a fost acela că a contribuit la tergiversarea și mușamalizarea dosarului instrumentat de DNA Oradea în care Asociația Crișana Hunting a avut calitatea de inculpată, iar președintele acesteia, care este și proprietarul fondului pe care s-a vânat, a avut calitatea de suspect.

Carnea vânatului nu a fost testată de medicii veterinari

Așteptăm ca Asociația de Vânătoare Crișana Hunting și Directia Natională Anticorupție să ne răspundă cine a suportat taxele și tarifele pentru ceilalți șapte prieteni vânători ai procurorului Man, precum și cine a suportat cheltuielile cu masa și cazarea, estimate la cel puțin 2000 lei, cu muzica, estimate la cel puțin 1500 lei. Conform surselor noastre, în perioada respectivă au fost tranșați opt mistreți la cabana de la Cighid aparținând aceleași asociații, a căror carne a fost adăugată la cea provenită din cei nouă cerbi lopătari vânați în data de 19 decembrie 2017, pentru a se prepara o cantitate mare de salam și cârnați (n.a. – în jur de 500 kg). Avertizăm pe această cale pe potențialii beneficiari și consumatori, inclusiv pe prietenii și șefii procurorului Man, că la carnea de cerb lopătar nu s-a efectuat analiza de trunchi cerebral la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare din Oradea, pentru a se stabili dacă nu este contaminată cu boala vacii nebune. Potrivit specialiștilor, o astfel de analiză este obligatorie și durează 48 de ore, iar până la finalizarea acesteia nu poate fi ridicată carnea de la gestionarul fondului de vânătoare. Ori, cu sinceritatea sa debordantă, procurorul Man a afirmat că a trimis carnea de cerb la domiciliul părintilor săi, în dimineaţa imediat următoare”.