Portocalele DNA de la Oradea (II). Procurorul Ciprian Man a vrut să-și bage la pușcărie toți foștii săi șefi
Editura Evenimentul si Capital

Portocalele DNA de la Oradea (II). Procurorul Ciprian Man a vrut să-și bage la pușcărie toți foștii săi șefi

Procurorul DNA Ciprian Man este vânător. A fost cercetat pentru braconaj atât de aprofundat până ce fapta a fost prescrisă
Autor: | | 1 Comentarii | 7678 Vizualizari

Evenimentul zilei a publicat, ieri, prima parte a anchetei publicistice referitoare la grupul organizat de procurorul DNA Ciprian Man, de la Oradea, care a băgat la închisoare și a târât prin instanțe oameni valoroși fabricând probe inexistente. Astăzi, continuăm cu un nou set de dezvăluiri. Reiterăm că absolut toate afirmațiile și judecățile de valoare din prezentul text au ca suport declarații și documente din procese penale. Structura centrală a DNA nu a răspuns, încă, întrebărilor noastre. Mai așteptăm, dar continuăm investigația

Procurorul Man a recurs la același „modus operandi”, ca în „cazul pilot” al avocatului Sava – despre care am scris ieri - și în cazul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, și a soției acestuia, Mariana Gal, cărora a încercat să le instrumenteze un dosar pentru șantaj și instigare la mărturie mincinoasă în perioada martie – aprilie 2012. Man a racolat în acest scop un denunțător condamnat definitiv la 12 ani și 6 luni pentru tâlhărie și furt, din care a executat 9 ani. Este vorba de un anume Makai Jossef, de etnie rromă, care a fost condamnat pentru că a bătut și legat un preot care l-a prins furând din casa parohială. Condamnarea avea legătură cu procurorul Gavra, întrucât acesta l-a arestat în cauza respectivă. Man a trimis, trei zile consecutive, câte doi ofițeri de poliție judiciară de la DNA Oradea să-i spună lui Makai să-l caute la sediu. După ce l-a obligat să se prezinte în fața sa la sediul DNA Oradea, deși nu era înregistrat vreun dosar și nu era în niciun fel investit, Man l-a timorat pe Makai cu antecedentele sale penale, atenționându-l că mai are un rest de pedeapsă de executat, și i-a propus să se răzbune pe prim-procurorul Gavra, care-l arestase. După discuții, Man a reușit să-l convingă pe Makai să-i provoace la mai multe discuții și să-i înregistreze pe Gavra și pe soția acestuia în legătură cu depunerea unei mărturii într-un dosar de ultraj, în care șeful Parchetului Bihor era parte vătămată, promițându-i inclusiv că va fi recompensat pentru acest fapt.

Procurorul Viorel Gavra SURSA: BIHOREANUL

DNA – pierdut reportofon

Pe 5 aprilie 2012, Man l-a dotat în acest scop cu un reportofon din gestiunea DNA și l-a instruit cum să-l folosească. Makai s-a prezentat în audiență la prim-procurorul Gavra, dar nu a reușit să-l provoace întrucât erau prezente și alte persoane, astfel că s-a dus la soția acestuia, dar femeia i-a găsit reportofonul și l-a anunțat pe soțul său. Makai a recunoscut cine i l-a dat și în ce scop, astfel că prim-procurorul Gavra l-a sesizat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data respectivă Laura Codruța Kovesi, iar soția sa a depus repertofonul ca probă întrun dosar aflat pe rolul Tribunalului Cluj, care fusese instrumentat anterior de procurorul Man, pentru complicitate la trafic de influență.

Zarvă mare pentru treaba mică

Pentru a-și acoperi activitățile ilicite, procurorul Man a formulat împotriva lui Makai o plângere penală prin care a reclamat furtul reportofonului. Pentru a-l găsi pe Makai și reportofonul, Man a apelat la șeful Poliției municipiului Oradea, Alin Hanis, care-i era consătean, prieten și partener de vânătoare. Au fost trimise două echipaje de poliție pentru a-l găsi pe Makai, care l-au încătușat și l-au adus la sediul DNA Oradea, deși furtul nu era de competența acestei instituții, pentru a-i da explicații lui Man. Cert este că plângerea pentru furt a DNA Oradea a fost soluționată cu NUP de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, cu motivarea că fapta nu există, iar repertofonul a rămas ca probă în dosarul Tribunalului Cluj.

Procurorul Gligor Sabău SURSA: BIHOREANUL

Avocatul Ioan Sava SURSA: BIHOREANUL

Procurorul Vasile Popa SURSA: BIHOREANUL

„Pregătirea” denunțătorilor în penitenciar

În dosarul pe care procurorul Man i l-a instrumentat anterior soției prim-procurorului Gavra (nr. 98/P/2011), acesta l-a folosit că denunțător pe Daniel Ciuciu, care avea o condamnare de 7 ani închisoare pentru fals, uz de fals și înșelăciune calificată, și era urmărit pentru fapte similare în alte cinci dosare înregistrate la Parchet. Denunțătorul Ciuciu a mărturisit în penitenciar că a fost nevoit să formuleze denunț împotriva lui Gavra și Gal, vehiculându-se că ar fi existat o înțelegere între acesta și DNA că, în schimbul denunțului, soția sa Simona să scape de acuzații și să nu fie condamnată. La fel ca și în cazul Romocsa – prezentat în ziarul nostru de ieri – procurorul Man și polițiștii din subordinea sa l-au contactat pe denunțătorul Daniel Ciuciu cu câteva zile înainte de audierea sa și a soției sale, de către Curtea de Apel Cluj. Conform unor surse, acest martor a fost vizitat în Penitenciarul Oradea de către procurorul Ciprian Man și de polițistul Marius Ile de la DNA Oradea, în zilele de 31 ianuarie 2015 și 13 martie 2015, în condițiile în care el a fost audiat de instanța sus menționată în data de 6 februarie 2015, iar soția sa în 20 martie 2015.

Lăsare în libertate contra denunț

În cazul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea și al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, procurorul anticorupție Ciprian Man i-a folosit ca denunțători pe omul de afaceri Dorinel Edu și pe amicii săi procurori, Cristian Marius Ardelean și Teofil Ilisie, care au fost implicați și în cazul denunțătorului Romocsa împotriva avocatului Sava. Dorinel Edu a fost arestat preventiv în noiembrie 2013, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejuduciu estimat de 36 milioane lei, într-un dosar instrumentat de procurorul Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. În timp ce era arestat, lui Edu i s-a solicitat să formuleze un denunț, către DNA, împotriva primprocurorului Popa, promițându-i-se în schimb lăsarea în stare de libertate. Cert este că instanța i-a schimbat arestul preventiv cu arest la domiciliu și că, imediat după ce Edu a formulat denunțul împotriva lui Popa, procurorul Ardelean nu a mai solicitat prelungirea arestului la domiciliu, fapt soldat cu lăsarea inculpatului în libertate. La audierea sa ca martor de către Curtea de Apel Timișoara, procurorul Ardelean a oferit o explicație penibilă și lizibilă asupra motivului pentru care nu a solicitat prelungirea arestării la domiciliu, respectiv că l-a intrigat faptul că Dorinel Edu s-a exprimat „cât de fericit este, că acasă poate să facă orice, că soția poate să-i aducă mâncare, că are o viață aproape identică cu cea pe care a avut-o la început”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate