Ce vaccinuri vor fi compensate de Guvern și cine va beneficia de reducere
- Antonia Hendrik
- 31 august 2023, 16:59
Alexandru Rafila a anunțat joi, 31 august 2023, la finalul ședinței de Guvern, că Executivul a decis compensarea unor vaccinuri în proporții care variază de la 50% la 100%.
Vaccinuri compensate de Guvern. Alexandru Rafila a anunţat că Guvernul a decis compensarea vaccinurilor începând cu luna septembrie. Mai exact, Ministrul Sănătății a anunțat joi, la sfârşitul ședinței de Guvern, că Executivul a decis compensarea unor vaccinuri. Compensarea variază de la 50% la 100%.
Vaccinuri compensate de Guvern
„Am modificat 720/2008 și se introduce o nouă listă cu DCI (denumiri comune internaționale) corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 și 100 la sută.
Iar această HG va intra în vigoare imediat, pentru că acum din luna septembrie vor putea fi decontate și compensate pentru categoriile la risc vaccinurile antigripale.
Iar din luna decembrie celelalte vaccinuri pe care vreau să le enumăr: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, Hepatitic B, varicelic”, a declarat Rafila.
Conform ministrului Rafila, unele vaccinuri se vor putea administra direct în farmacie. „Mă refer în special la vaccinul antigripal”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Sursa foto: Pixabay
„Compensarea acestor vaccinuri îndepărtează orice fel de discuţie şi de suspiciune legată de obligativitatea vaccinării, pentru că, în mod evident, obţinerea unui vaccin prin compensare se realizează prin solicitarea unei prescripţii la medicul de familie şi, ulterior, achiziţia vaccinului compensat integral sau parţial de către beneficiar în farmacie. Unele dintre vaccinuri se vor putea administra direct în farmacie, mă refer în special la vaccinul gripal, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care doresc să se protejeze împotriva gripei”, a adăugat Rafila.
Alexandru Rafila, despre compensarea vaccinurilor anti-HPV
Ministrul Sănătăţii a declarat recent că ar trebui să se crească accesibilitatea vaccinului anti-HPV la femeile între 18 şi 45 de ani. Acesta susține că ar fi binevenită o compensare a vaccinurilor anti-HPV pentru această categorie.
Vaccinul anti HPV, ar fi normal din punctul meu de vedere ca om de sănătate publică, dar rămâne să avem un punctul de vedere al Comitetului Naţional de Vaccinologie.
Este demonstrat pe studii ştiinţifice: la femeile aflate în vârstă fertilă între 18 şi 45 de ani trebuie să creştem accesibilitatea şi o compensare parţială la această categorie cred că ar fi binevenită.
Ne dorim să putem să dezvoltăm acest model de bună practică într-un viitor foarte apropiat când vom avea un punct de vedere tehnic şi noi o să facem normele la legea care să ne permită acest lucru – să putem să decontăm vaccinurile”, a declarat recent ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.