Evenimentul Zilei > Politica > USR zguduit de un nou scandal. Clipul a provocat revolta în partid. VIDEO
USR zguduit de un nou scandal. Clipul a provocat revolta în partid. VIDEO

USR zguduit de un nou scandal. Clipul a provocat revolta în partid. VIDEO

Înregistrarea video a unei discuții dintre Dan Barna și europarlamentarul Cristian Ghinea agită puternic spiritele în interiorul USR PLUS chiar înainte de negocierile pentru formarea viitorului guvern de coaliție.

Clipul care a fost scos în spațiul public de un membru al USR Brașov, Radu Hossu, consultant de campanie al primarului Allen Coliban, dezvăluie o discuție între Barna și Ghinea pe tema desființării unui grup intern de Facebook, „Poiana lui Iocan”. Radu Hossu îi cere demisia președintelui USR acuzându-l că se poartă ca un „despot”, în timp ce Cristian Ghinea ar fi „mefistofelic”

Pe acest grup, în care au fost înscriși majoritatea membrilor USR, au prezentate, de-a lungul vremii, numeroase poziții critice la adresa unor lideri ai partidului și, în special, a lui Dan Barna. Iar de aici, criticile și disputele interne au fost redate în presă. Mai nou, nemulțumiții de rezultatele alegerilor parlamentare agită spiritele pe acest grup, cerând demisia lui Dan Barna. În filmulețul postat de Radu Hossu, europarlamentarul Cristian Ghinea îi sugerează să desființeze grupul „Poiana lui Iocan”, „un grup care demoralizează membrii partidului”.

„Mi se pare fabulos că de trei ani stai și îți iei înjurături pe un grup care este al tău. Ia zi nu ne faci o bucurie să dai Delete mizeria aia de grup. A rămas un fel de refugiu al nebunilor. Asta vrei?”, spune Cristian Ghinea, în vreme ce Dan Barna îl aprobă, spunând că este o idee bună.

„Este o idee bună, am să mă gândesc”, sună replica lui Barna.

Clipul care este pe cale să dea naștere unui nou scandal intern în USR, a apărut chiar în aceste momente premergătoare începerii negocierilor cu PNL și UDMR pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare și nu pare că apariția este întâmplătoare.

Se cere demisia lui Barna

Radu Hossu, consultantul primarului Allen Coliban, este unul dintre cei care i-au cerut demisia lui Dan Barna, de la conducerea USR, imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie. El susține că Barna a rupt legătura dintre USR și electoratul său și că promovează o „cultură toxică”

„Domnule președinte, ceea ce mi-aș dori este să înțelegeți că nu e despre dumneavoastră, e despre noi și despre electorat. Despre legătura dintre partidul USR și electoratul său. Iar această legătură dumneavoastră ați rupt-o. Dumneavoastră și echipa dumneavoastră promovați o cultură toxică în acest partid. Cultura prin care acest partid a fost înființat este una de la firul ierbii în sus și nu invers.

De la interesul electoratului pleacă misiunea USR și nu de la interesul liderilor. Interesul prioritar al organizației noastre trebuie să fie interesul cetățeanului, nu al liderilor”, a scris Radu Hossu într-o postare în care cerea demisia lui Dan Barna.

El i-a dat ca exemplu pe Ludovic Orban care a renunțat la funcția de prim-ministru după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor parlamentare.

„Scorul național al USR, scorul din diaspora – ce a fost demobilizată cel mai probabil de scandalul eliminării abuzive a lui Vlad Teohari, vă obligă să vă retrageți și să faceți loc unei echipe ce poate negocia cu mai multă legitimitate și formarea unui nou guvern, dar și viitoarea fuziune cu PLUS”, a scris consultantul lui Allen Coliban.