Evenimentul Zilei > Social > Urși împușcați și oameni amendați! Decizia severă luată de ministrul Mediului
Urși împușcați și oameni amendați! Decizia severă luată de ministrul Mediului

Urși împușcați și oameni amendați! Decizia severă luată de ministrul Mediului

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a anunțat că 140 de urşi care pun în pericol așezările locuite din zona montană vor putea fi împuşcaţi.

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a anunțat că 140 de urşi care pun în pericol așezările locuite din zona montană vor putea fi împuşcaţi.

„Cota de intervenţie” pentru animalele periculoase vine în ajutorul autorităţilor locale, în sensul în care înainte nu aveau instrumentul legal pentru a elimina animalele care atacă oamenii, gospodăriile sau animalele lor.

În același timp, Graţiela Gavrilescu a declarat că oamenii care hrănesc animalele sălbatice sau se apropie prea mult pentru a le poza vor fi amendate. În prezent se lucrează la instituirea unui sistem de amendare.

Ministrul Mediului a recunoscut faptul că statul român are o problemă majoră, necunoscând numărul exact al urșilor din România.

„Trebuie să protejăm specia, trebuie să avem grijă şi de noi, de toţi cetăţenii. (…) Vă spun sincer că rămân dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd (…) că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât de mult de noi şi a ne face rău, în loc să îl lăsăm în pace, și aruncăm deşeurile produse de noi, dându-i, în felul acesta, posibilitatea ursului să coboare de la munte la şes şi de multe ori să intre în anumite oraşe care sunt chiar la șes și unde nici nu gândeau cetăţenii că vor întâlni ursul pe o cale publică sau în propria gospodărie. (…) Astăzi (n.r. – luni) deja am trimis către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare”, a spus Gavrilescu, aflată în vizită la Rezervația de urşi de la Zărneşti.

Ministrul Mediului a adăugat că cei care vor hrăni urșii vor putea fi amendați.

„Oamenii care se vor mai comporta aşa vor primi amendă, nu avem ce să mai facem, o să trecem și la amenzi personale atâta timp cât încalci legea şi nu o să mai poţi să dai vina nici pe fond, nici pe custode, nici pe Guvern, pe nimeni. Dai vina pe tine că ai făcut o greșeală”, a completat ea.

Grațiela Gavrilescu a mai spus că un proiect pentru amenajarea celui de-al doilea așezământ de urși a fost depus pentru a fi finanțat.

„Am reuşit să depunem proiectul de care spuneam de anul trecut, în urma planului de acţiune pe carnivora mare, pe care l-am adoptat anul trecut, am reuşit împreună cu parteneri să fim pregătiţi în momentul în care se va deschide sesiunea de finanţare pe POR, de 10 milioane de euro. Este un proiect care să facă ordine în acest sistem, începând de la inventarierea urșilor, construirea unui al doilea aşezământ (…) unde să avem grijă de urși şi cei care sunt îndreptăţiţi să îi alimenteze fondurile de vânătoare să facă lucrul acesta şi, nu în ultimul rând, trebuie să facem şi ciparea lor. Trebuie să încercăm să rezolvăm și cu despăgubirile pe care le dăm cetățenilor cărora ursul le-a provocat pagube”, a mai menționat Gavrilescu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: