Urgență de gradul zero. China grăbește legile pentru a contracara sancțiunile Statelor Unite

Urgență de gradul zero. China grăbește legile pentru a contracara sancțiunile Statelor Unite

China tocmai a adoptat o lege pentru a contracara sancțiunile altor state, ca răspuns la presiunea Statelor Unite și a Uniunii Europene, asupra comerțului tehnologiei.

Persoanele fizice sau entitățile implicare în luarea sau punerea în aplicare a măsurilor discriminatorii împotriva cetățenilor sau entităților chineze, ar putea fi incluse pe o listă anti-sancțiuni și li se poate refuza intrarea în China sau pot fi expulzați din țară. Activele lor în China pot fi confiscate sau înghețate, iar unii cetățeni ar putea fi chiar restricționați în privința afacerilor în țară.

Toți cei 14 vicepreședinți ai comitetului sunt supuși sancțiunilor Statelor Unite pentru adoptarea legii securității naționale din Hong Kong, despre care criticii spun că a îngreunat libertățile politice.

Statele Unite și aliații săi au sancționat din ce în ce mai mult funcționarii chinezi cu privire la modul în care China a tratat minoritatea sa musulmană în Xinjiang și activitățile pro-democrație din Hong Kong, declanșând contra-sancțiuni din partea Chinei. Washingtonul a vizat companii chineze precum Huawei și ZTE pentru încălcarea sancțiunilor Statelor Unite asupra Iranului sau Coreei de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege pare să fie o urgență

Proiectul de lege al Chinei a avut o primă lectură în aprilie, fiind adoptat la doar două zile după ce a avut loc cea de-a doua lectură a proiectului. În mod normal, ar fi trebuit să existe și o a treia citire a proiectului de lege, însă aceasta a fost omisă.

Camera de Comerț a Uniunii Europene a declarat că membrii săi sunt alarmați de lipsa de transparență cu privire la adoptarea proiectului de lege. „China pare să se grăbească. O astfel de acțiune nu conduce la atragerea investițiilor străine sau la liniștirea companiilor care simt din ce în ce mai mult că vor fi folosite ca pioni de sacrificiu într-un joc de șah politic ”, a spus Joerg Wuttke, președintele camerei.

Companiile străine care doresc să facă afaceri în China s-ar putea confrunta cu un control crescut din partea autorităților chineze, în legătură cu operațiunile lor atât la nivel local, cât și în străinătate, a declarat Shaun Wu, partener la firma de avocatură Paul Hastings.

„China nu avea anterior nici puterea economică, nici voința politică de a folosi mijloace legale pentru a riposta împotriva sancțiunilor Statelor Unite. Acum le are pe amândouă ”, a spus Wang Jiangyu, profesor de drept la Universitatea din Hong Kong, conform The Guardian.