Universul ar putea fi format din particule „ascunse”. La fel ca fantomele, ele trec prin orice

Universul ar putea fi format din particule „ascunse”. La fel ca fantomele, ele trec prin orice Universul. Sursa foto: Pixabay

Universul ar putea fi format din particule „fantomă” sau „ascunse”. Fizicienii bănuiesc de mult timp existența unor particule invizibile, care ar putea dezvălui o nouă latură a Universului. Acum, oamenii de știință cred că au găsit o modalitate de a demonstra dacă există sau nu.

Universul ar putea fi format din particule „fantomă”

Centrul european de cercetare a particulelor, Cern, a aprobat un experiment conceput pentru a găsi dovezi în acest sens. Noul instrument va fi de o mie de ori mai sensibil la astfel de particule decât dispozitivele anterioare.

Acesta va zdrobi particulele de o suprafață dură pentru a le detecta, în loc să le lovească unele de altele, așa cum se întâmplă în cazul dispozitivului principal al Cern, Large Hadron Collider (LHC).

Teoria actuală a fizicii particulelor se numește the Standard Model. Conform acestuia, tot ceea ce există în Univers este alcătuit dintr-o familie de 17 particule - particule bine cunoscute, cum ar fi electronul și bosonul Higgs, precum și cele mai puțin cunoscute, denumite charm quark, tau neutrino și gluon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce au observat astononomii

Unele sunt amestecate în diferite combinații pentru a forma particule mai mari, dar totuși incredibil de mici, care alcătuiesc lumea din jurul nostru, precum și stelele și galaxiile pe care le vedem în spațiu, în timp ce altele sunt implicate în forțele naturii.

Dar există o problemă: astronomii au observat lucruri în cer - de exemplu, modul în care se mișcă galaxiile - care sugerează că tot ceea ce putem observa reprezintă doar cinci procente din Univers.

Axions could reveal how matter conquered the universe | Science NewsUniversul. Sursa foto: NASA

Se crede ca e vorba de dubluri fantomatice

O parte sau chiar tot restul Universului ar putea fi alcătuit din particule „fantomă” sau „ascunse”. Se crede că acestea ar fi dubluri fantomatice ale celor 17 particule din modelul standard. Dacă acestea există, sunt foarte greu de detectat, deoarece interacționează foarte rar cu lumea pe care o cunoaștem. La fel ca fantomele, ele trec direct prin orice și nu pot fi detectate de niciun dispozitiv terestru.

Dar teoria este că particulele fantomă se pot dezintegra, foarte rar, în particule ale Modelului Standard, iar acestea pot fi detectate de detectoare. Noul instrument sporește șansele de a detecta aceste dezintegrări prin creșterea considerabilă a numărului de coliziuni.

Universul rămâne un mister până la descoperirea acestor particule

În loc să ciocnească particule între ele, așa cum fac majoritatea experimentelor actuale, proiectul „Search for Hidden Particles” (SHiP) le va ciocni într-un bloc mare de material. Acest lucru înseamnă că toate particulele sunt sparte în bucăți mai mici - și nu unele dintre ele.

Directorul șef al proiectului, profesorul Andrey Golutvin de la Imperial College London, a spus că experimentul „marchează o nouă eră în căutarea particulelor ascunse”.

„SHiP are posibilitatea unică de a rezolva câteva dintre problemele majore ale fizicii particulelor și avem perspectiva de a descoperi particule care nu au mai fost văzute până acum”, a spus el, potrivit yahoo.com.