Uniunea Europeană a ajutat Marea Britanie cu milioane de vaccinuri, fără să primească nimic în schimb

Uniunea Europeană a ajutat Marea Britanie cu milioane de vaccinuri, fără să primească nimic în schimb

Marea Britanie a fost alimentată cu un număr impresionant de doze de vaccin de către Uniunea Europeană, începând cu anul trecut.

Uniunea Europeană a exportat de la începutul lui decembrie a anului trecut, în Marea Britanie, circa 21 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus produse pe teritoriul său. Ceea ce înseamnă două treimi din dozele administrate până în prezent britanicilor, potrivit unor date europene.

În intervalul 1 decembrie 2020 - 25 martie 2021, UE a exportat un total de 77 de milioane de doze spre 33 de ţări - fără a lua în calcul contribuţiile sale la iniţiativa internaţională Covax în favoarea ţărilor defavorizate. A anunţat într-o postare pe contul de Twitter, Ursula von der Leyen. preşedinta Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a ajutat Marea Britanie cu vaccinuri

Din acest total, 21 de milioane de doze au fost transportate în Albion. O parte importantă din cele 31 de milioane de doze pe care Londra susţine că le-a administrat până în prezent cetăţenilor săi. A declarat o sursă europeană, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

De cealaltă parte, Uniunea Europeană nu a primit nicio doză produsă pe teritoriul Marii Britanii. Oficialii de la Bruxelles au decis, miercuri, să înăsprească condiţiile de export de vaccinuri spre ţările care produc ele însele vaccinuri anti-COVID. Sau a căror populaţie este deja vaccinată în mare parte, în numele „reciprocităţii”.

Câte doze de vaccin vor mai intra în UE

În cadrul unui mecanism de control introdus la sfârşitul lui ianuarie, 380 de autorizaţii de export au fost emise între 1 februarie şi 24 martie, pentru 43 de milioane de doze de vaccinuri spre 33 de ţări, din care în jur de zece milioane au ajuns în Regatul Unit. În primul trimestru al anului, UE va primi în total circa 65 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 10 milioane de doze Moderna şi 30 de milioane AstraZeneca, din cele 120 de milioane pe care laboratorul suedezo-britanic le-a promis iniţial.

Cele 27 de țări membre UE au primit în total 88 de milioane de doze. Din care au folosit 63 de milioane. Circa 19 milioane de persoane din UE sunt acum complet vaccinate (după ce au primit cele două injecţii necesare), respectiv 4,3% din populaţie.