Unii părinți refuză să-și mai vaccineze copiii și împotriva altor infecții. Medicii afirmă că și rujeola poate ucide.
- Maria Miron
- 22 februarie 2022, 06:15
„Rujeola sau tetanosul pot ucide” avertizează specialiștii în sănătate, asta după ce s-a observat tendința unei părți a populației de a refuza vaccinarea uzuală a copiiilor lor. Campania RoVaccinare continuă!
Pe pagina de Facebook ROVaccinare, autoritățile din domeniul sănătății atrag atenția asupra neadministrării vaccinurilor uzuale pentru cei mici.
Încă din 2012, s-a înregistrat o scădere a acoperirii vaccinale în România, iar, pe fondul pandemiei, sentimentele antivacciniste s-au accentuat.
„Probabil că emoțiile acumulate în legătură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de știri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzațional și false conflicte ("Panem et circenses" cum zicea Juvenal) s-au extins și asupra percepției părinților în ce privește vaccinarea uzuală a copiilor”, declară medicul Mihai Craiu, citat în postarea ROVaccinare.
Medicul dă asigurări că vaccinurile anterioare COVID, și care nu au legătură cu această infecție, au fost îndelung studiate și nu prezintă riscuri
„Îmi fac datoria să afirm, pentru cei ezitanți, că vaccinurile obișnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate țările din lume, sunt extrem de bine studiate și au o eficacitate remarcabilă în prevenția bolilor posibil mortale”, spune medicul.
Pe fondul conspirațiilor legate de vaccinul anti-COVID, experții semnalează scăderi dramatice a numărului de copii, vaccinați cu seruri imunizante din Programul Național.
„În ultimele luni, experții Institutului Național de Sănătate Publică au observat o situație îngrijorătoare în ce privește vaccinarea copiilor cu vaccinurile incluse în PNV (Programul Național de Vaccinare).
Medicul atrage atenția că nu trebuie să utilizăm motoare de căutare precum Google, atunci când vrem să decidem cu privire la administrarea unui vaccin.
„Chiar dacă nu puteți lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o rușine sau un act blamabil. E normal să existe emoții...Dar ar fi bine să vă sfătuiți despre aceste emoții cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr. Google...Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală...Gândiți-vă bine înaintea unui refuz”, afirmă medicul.
Un nou vaccin anti-COVID va apărea pe piață. Se poate administra ușor, chiar și acasă
Noul vaccin este dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale și va fi sub formă de spray nazal. Acesta ar putea înlocui injecțiile în cazul dozelor booster.
Din echipa de specialiști fac parte renumitul imunobiolog Akiko Iwasaki, cercetătorul Benjamin Golman-Israelow, dar și mulți alți medici americani.
Răspuns imunitar puternic
Cercetătorii spun că noul vaccin ar putea fi mai eficient decât cel injectabil. Potrivit oamenilor de știință, vaccinurile actuale sunt eficiente, dar nu îndeajuns.
„O injecție tradițională în mușchi oferă un vaccin în fluxul sanguin care îl răspândește în tot organismul și provoacă un răspuns larg din partea anticorpilor și celulelor T. Aceste vaccinuri sunt stăpâni de toate… și stăpâni pe nimeni. Printr-un vaccin administrat nazal este ca și cum ai avea un paznic în fața castelului și nu în spatele porții“, au spus cercetărorii citați de rollingstone.com.
Pentru a accelera lucrurile, cercetătorii de la Yale dezvoltă vaccinul spray strict ca un rapel pentru vaccinurile ARNm existente (Pfize și Moderna). Practic, noul vaccin va fi ca o doză booster, după administrarea primelor două doze injectabile.