UNICEF cere fonduri de urgență pentru Yemen. Potrivit statisticilor, un copil moare la fiecare 10 minute din cauza foamei
- Ramona Rotaru
- 24 martie 2023, 10:19
Situația din Yemen îi îngrijorează pe specialiști. Mai multe țări au promis că vor face donații, însă acestea acoperă doar 25% din banii necesari. UNICEF cere fonduri de urgență pentru țara aflată în război, unde, milioane de copii se luptă cu foamea și cu riscul crescut de malnutriție.
Statisticile au arătat că în Yemen, țară aflată în război, un copil moare la fiecare 10 minute de foame. Mai multe țări au promis ajutor financiar, însă donațiile acestora acoperă doar un sfert din suma necesară. UNICEF pledează pentru fonduri de urgență, precizând că milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriție.
Aproximativ 11 milioane de copii din Yemen au nevoie de asistență umanitară. Peste 540.000 dintre aceștia au vârste sub cinci ani și suferă de malnutriție severă. Potrivit unui comunicat al ONU, aceștia sunt predispuși decesului.
„Un copil moare (în medie) la fiecare zece minute din cauze care pot fi evitate”, potrivit UNICEF.
Pentru a-și continua intervenția în Yemen și în 2023, țara cea mai săracă din Peninsula Arabică, UNICEF are nevoie urgentă de aproximativ 484 de milioane de dolari. Țara este devastată de mai bine de opt ani de război.
„Fără acţiuni urgente, milioane de copii s-ar putea confrunta cu riscuri crescute de malnutriţie. Dacă nu sosesc fonduri,UNICEF ar putea fi obligat să îşi reducă ajutorul vital pentru copiii vulnerabili”, a precizat agenția ONU, potrivit digi24.ro.
Donațiile nu sunt suficiente pentru a salva copiii din Yemen
În luna februarie, mai multe țări au promis ajutoare umanitare pentru populația din Yemen în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Suma reprezintă un sfert din necesarul pentru această țară, organizațiile solicitând peste patru miliarde. Reprezentanții ONU susțin că peste 21,7 milioane de persoane, aproximativ două treimi din populație, au nevoie de ajutor umanitar în acest an.
Yemen se află în conflict militar de mai bine de opt ani. Războiul a izbucnit în septembrie 2014, când rebelii houthi, apropiaţi de Iran, au intrat în capitala Sanaa, preluând puterea în ianuarie 2015. În luna martie a aceluiași ani, o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în conflict. Războiul a dus la sute de mii de decese, victime directe sau indirecte ale acestui conflict. Milioane de persoane au fost strămutate, iar peste 11.000 de copii au fost uciși sau mutilați, potrivit UNICEF.
Organizațiile umanitare solicită constant ajutor financiar și avertizează asupra unei foamete pe scară largă în Yemen. În aprilie 2022, ONU a negociat un armistițiu care a expirat la începutul lunii octombrie, pe care părțile aflate în conflict nu l-au mai prelungit. Momentan, pe teren, situația este relativ calmă.