Oferta Marii Britanii de a trimite obuze cu uraniu în Ucraina tensionează Rusia și "îngrijorează" ONU

Oferta Marii Britanii de a trimite obuze cu uraniu în Ucraina tensionează Rusia și "îngrijorează" ONU Sursa foto. Twitter

ferta Marii Britanii de a trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina tensionează Kremlinul, dar îngrijorează și ONU. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării a acuzat marți guvernul rus că a "dezinformat" pentru că a spus că muniția pe care o va trimite în Ucraina împreună cu mai multe tancuri are o "componentă nucleară".

Un purtător de cuvânt a subliniat că "armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale perforatoare de blindaje de zeci de ani" și subliniază că "este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare". "Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze", a spus sursa.

Ministerul britanic a confirmat că, împreună cu o escadrilă de tancuri de luptă principale Challenger 2, va furniza Ucrainei "muniție, inclusiv obuze perforatoare care conțin uraniu sărăcit". Aceste obuze "sunt foarte eficiente în înfrângerea tancurilor și a altor vehicule blindate moderne".

Purtătorul de cuvânt a adăugat că diferite studii științifice au considerat că "orice impact asupra sănătății personale și asupra mediului al utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit ar fi probabil scăzut". 

Ne puteți urmări și pe Google News

Mișcarea anunțată de Marea Britanie stârnește mare îngrijorare

Rusia a avertizat deja că va reacționa la eventuala expediere de proiectile cu uraniu sărăcit. "Astăzi, am aflat că Marea Britanie a anunțat, prin vocea subsecretarului Apărării al acestei țări, că nu va furniza doar tancuri Ucrainei, ci și obuze cu uraniu sărăcit", a declarat președintele rus Vladimir Putin după întâlnirea avută cu președintele chinez, Xi Jinping.

"Aș dori să subliniez în acest sens că, dacă se va întâmpla acest lucru, Rusia va fi obligată să reacționeze, având în vedere faptul că Occidentul va fi început să folosească arme cu componente nucleare", a avertizat preşedintele rus Vladimir Putin, care a punctat că, prin acest pas, "aparent Occidentul a decis să lupte cu adevărat cu Rusia până la ultimul ucrainean, și nu prin cuvinte, ci în faptă". 

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a asigurat că "această decizie va duce la o catastrofă globală, care va afecta în primul rând țările europene", a scris Volodin pe Telegram. Potrivit acestuia, următorul pas ar putea fi folosirea de către Kiev a unei "bombe murdare" sau a "armelor nucleare tactice". "Dacă acest lucru se va întâmpla, nu va mai fi cale de întoarcere. Washingtonul și sateliții săi (Londra, Bruxelles, Varșovia etc.) fac tot posibilul pentru ca "războiul până la ultimul ucrainean" să devină un război "până la ultimul european", a adăugat el.

În plus, Secretariatul General al Națiunilor Unite și-a subliniat marți "îngrijorarea" cu privire la posibila utilizare a uraniului sărăcit, după ce autoritățile britanice au raportat că vor livra Ucrainei muniție fabricată cu uraniu sărăcit.

Purtătorul de cuvânt adjunct al biroului ONU, Farhan Haq, a indicat că agenția "și-a exprimat clar îngrijorarea cu privire la orice utilizare a uraniului sărăcit oriunde".

sursa: RADOR / 20minutos.es