Evenimentul ZileiInternationalUNICEF: Aproape 400.000 de copii sirieni refugiați în Turcia nu sunt școlarizați

UNICEF: Aproape 400.000 de copii sirieni refugiați în Turcia nu sunt școlarizați

UNICEF: Aproape 400.000 de copii sirieni refugiați în Turcia nu sunt școlarizați
Mai mult de 40% dintre copiii sirieni refugiați în Turcia, circa 380.000, nu sunt școlarizați, ceea ce prezintă riscul unei ''generații pierdute'', a avertizat joi Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF ) într-un comunicat.

"Dacă nu sunt alocate mai multe resurse, există riscul real al unei generații pierdute de copii sirieni, lipsiți de competențele de care ei vor avea nevoie la un moment dat pentru a-și reconstrui țara', a afirmat directorul executiv adjunct UNICEF, Justin Forsyth.

Dintre cei 2,7 milioane de sirieni care, potrivit datelor oficiale, și-au găsit refugiu în Turcia, mai mult de 1,2 milioane sunt copii, potrivit agenției ONU.

Cu toate acestea, UNICEF a remarcat o creștere, din luna iunie, cu peste 50% a ratei de școlarizare în rândul copiilor sirieni. Astfel, mai mult de 500.000 de copii sirieni merg la școală în Turcia.

'Trebuie să felicităm Turcia pentru acest rezultat foarte bun", a spus Forsyth, la sfârșitul unei vizite în sudul Turciei unde trăiesc numeroși sirieni, în tabere sau în afara acestora.

"În întreaga regiune, în total 2,7 milioane de copii sirieni nu merg la școală — cei mai mulți dintre ei fiind în Siria", a afirmat UNICEF în comunicat.

De la declanșarea crizei în Siria, în martie 2011, circa 180.000 de sirieni s-au născut în Turcia, a informat agenția de presă turcă Anadolu, pe baza cifrelor oferite de Ministerul turc al Sănătății. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în ianuarie că o parte dintre acești refugiați, precum și irakieni care au fugit de războiul din țara lor în Turcia, vor fi naturalizați, fără a oferi însă o cifră sau o dată în acest sens, titrează publika


Accesează: