A fost realizat topul țărilor în care copiii cresc cel mai bine. Clasamentul a fost realizat ținând cont de mai multe criterii. Pe această listă se află sănătatea fizică, calitatea educației, concediile pentru părinți, dar și spațiile verzi.
Părinții care intenționează să se mute în alte țări ar trebui să știe care sunt statele în care copiii lor pot crește cel mai bine. Unicef a realizat un clasament privind bunăstarea copiilor pe baza mai multor criterii. Printre acestea se numără sănătatea sau fericirea copiilor din țările respective, calitatea educației, politicile de concediu pentru familie, spațiile verzi și locuri de joacă. Topul se referă doar la cele mai bogate state din lume.
Japonia ocupa primul loc în ceea ce privește sănătate fizică în clasamentul realizat de Unicef în 2020. Organizația a luat în calcul mortalitatea infantilă și obezitatea. Țara ocupă locul al doilea, în ultimul clasament realizat de Unicef în 2022, în ceea ce privește mediul înconjurător. În această categorie se iau în calcul spațiile verzi și siguranța traficului.
Japonia este o țară sigură și nu numai din aceste puncte de vedere. Rata globală a crimelor este cea mai scăzută dintre toate țările analizate de organizație. Țara are și unul dintre cele mai bine sisteme de educație din lume. Japonia ocupă locul 12 din 76 de țări și regiuni. Este important de precizat că autoritățile japoneze oferă drepturi generoase pentru concediul parental plătit. Fiecare părinte care lucrează beneficiază de aproximativ 12 luni de concediu.
Estonia
Estonia se află printre primele locuri în ceea ce privește mai multe aspecte importante. Cei mici sunt expuși la mai puțină poluare și sunt mai multe spații verzi și locuri de joacă. Este important de precizat că Estonia are a doua cea mai mică rată de copii născuți subponderali dintre toate țările bogate. Sistemul educațional din această țara este cel care atrage mulți părinți. Copiii au competențe mai bune în matematică, științe și alfabetizare față de cei din oricare altă țară din Asia.
Educația din Estonia pune accentul pe competențele digitale. „Deja în grădinițe există robotică, tablete inteligente și așa mai departe, toate folosite ca parte a învățării bazate pe joc”, a spus Anne-Mai Meesak, manager de proiect la Consiliul pentru educație și tineret din Estonia. Beneficiile sistemului merg dincolo de lectură și robotică. Un alt beneficiu se referă la concediul pentru familie. Guvernul estonian oferă cu 100 de zile de concediu de maternitate mai mult față de alte state. De asemenea, tatăl copilului beneficiază de 475 de zile de concediu parental plătit până când copilul împlinește trei ani.
Spania
Spania se află pe primul loc în clasamentul realizat de Unicef în ceea ce privește mediul înconjurător. Au fost înregistrate niveluri foarte mici de morbiditate infantilă din cauza poluării aerului sau a apei. Copiii din Spania au un nivel de bunăstare destul de ridicat chiar dacă Madridul nu oferă serviciile sociale, educaționale și de sănătate foarte bine cotate. Spania se află pe locul al treilea în ceea ce privește bunăstarea mentală a copiilor și pe locul al patrulea în ceea ce privește competențele academice și sociale de bază.
Rata sinuciderilor din Spania în rândul adolescenților este una dintre cele mai scăzute dintre țările bogate. În plus, în Spania este absolut normal să vezi o familie care se plimbă cu copilul la miezul nopții. În ceea ce privește concediile, atât mamele, cât și tații beneficiază de câte 16 săptămâni de concediu plătit cu 100% din salariu. Ulterior, mamele își mai pot lua un concediu fără plată care să dureze maxim trei ani sau să își reducă orele de lucru. Cea mai importantă problemă a Madridului este reprezentată de lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor.
Olanda
Olanda se află pe primul loc în topul general realizat de Unicef în ceea ce privește bunăstarea copiilor. Autoritățile olandeze s-au descurcat cel mai bine în privința sănătății mintale a copiilor și a competențelor acestora. Nouă din 10 copii de 15 ani au mărturisit că simt o satisfacție mare în ceea ce privește viața. Este cea mai mare proporție dintre toate țările incluse în acest clasament.
Părinții din Olanda beneficiază de destul de mult sprijin. Familiile beneficiază de cel puțin 16 săptămâni de concediu de maternitate obligatoriu și plătit integral, dar și de șase săptămâni de concediu de paternitate plătit. Tații pot să stea alături de copil până când împlinește vârsta de opt ani, dar nu vor fi plătiți. Orice părinte care locuiește și lucrează legal în Olanda poate beneficia de acest concediu, potrivit BBC.