Fotografia anului 2022, desemnată de UNICEF, a surprins un moment rar de pace și fericire într-o zonă de război

Fotografia anului 2022, desemnată de UNICEF, a surprins un moment rar de pace și fericire într-o zonă de război sursa: Facebook

Fotografia anului 2022 a UNICEF surprinde un moment rar de pace și fericire în mijlocul unuia dintre cele mai grave conflicte din lume. Deși distrusă de război, în această bibliotecă a unei școli primare din regiunea Tigray din Etiopia, un băiat și o fată se refugiază în cărți.

În această imagine câștigătoare, fotograful argentinian Eduardo Soteras surprinde ceea ce copiii din Tigray împărtășesc cu toți copiii de pretutindeni: nevoia de a li se permite să își încurajeze curiozitatea, de a fi ocupați în liniște cu ceva care să le aducă bucurie.

Premiul al doilea a fost acordat unei imagini realizate de fotograful american Ron Haviv într-un subsol din Kiev, Ucraina. Acolo, un grup de copii se adăpostesc de atacuri și se uită la o carte care le este prezentată. Fotograful german Daniel Pilar a primit premiul al treilea. Seria sa de fotografii urmărește elevele de la o școală secretă de fete din Kabul, capitala Afganistanului.

Imaginea câștigătoare: Copii etiopieni în timp de război

Fotograful argentinian Eduardo Soteras a documentat situația copiilor din războiul civil din Etiopia încă din 2020. De-a lungul acestui timp, a surprins momente speciale precum cel prezentat în imaginea câștigătoare. Deși distrusă de război, această bibliotecă a unei școli primare din regiunea Tigray din Etiopia este locul în care doi copii s-au refugiat în cărți. Acest mic moment de fericire arată zâmbetele lor. Este un moment izolat în mijlocul distrugerii și violenței.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul civil din Etiopia este unul dintre cele mai brutale și mortale conflicte din ultimii ani și a pus populația civilă din regiunea Tigray într-o situație catastrofală. Majoritatea celor aproximativ 7 milioane de oameni care trăiesc și suferă în Tigray au devenit victime ale atrocităților războiului, ale strămutării, ale secetei, ale foametei și ale lipsei de apă curată, ale pierderii animalelor și culturilor și ale devastării centrelor de sănătate și a școlilor.

Premiul al doilea: Am avut odată o casă

Un profesor citește povești unui grup de copii într-un subsol din Kiev, capitala Ucrainei. Poate că este un basm emoționant reflectat în ochii copiilor. Dar ar putea fi, de asemenea, un semn al tuturor emoțiilor declanșate de experiențele lor: frică, groază și neîncredere.

În această serie de fotografii, fotograful american Ron Haviv arată oameni nevoiți să fugă și să-și ia rămas bun de la casele și prietenii lor, dar și cărucioare abandonate, poduri distruse și clădiri rezidențiale bombardate. El arată subsolurile și stațiile de metrou în care se nasc copiii. Unde joacă. Și unde învață.

Milioane de femei și copii ucraineni au fost strămutați, atât în interiorul țării lor, cât și în țările vecine, unde au căutat protecție. Până în 20 noiembrie 2022, aproape 1.000 au fost avariate, iar aproape 130 au fost complet distruse. Cel puțin 400 de copii și-au pierdut viața din cauza tirurilor de artilerie, iar 800 au fost grav răniți.

Premiul al treilea: Școala secretă de fete

Seria de imagini a fotografului Daniel Pilar prezintă o școală secretă pentru fete din capitala Afganistanului, Kabul. L-a descoperit într-o clădire precară de la periferia orașului Kabul, ascunsă într-o curte. Aici, o tânără profesoară curajoasă predă fetelor din clasele a VII-a și a VIII-a. Foamea lor de educație este mai mare decât orice interdicție. La fel ca și curajoasa profesoară, însă, părinții care își trimit fiicele la școli ca aceasta rămân anonimi, informează Tellerreport.

De când talibanii au recâștigat puterea în Afganistan, în 2021, fetelor li s-a interzis să frecventeze școala secundară. Ca urmare, mai mult de un milion de fete nu au șansa de a primi o educație, în timp ce riscul de exploatare, abuz și căsătorie timpurie crește. Dar solidaritatea cu fetele există, chiar dacă este ascunsă, așa cum arată școala secretă.