Evenimentul Zilei > Social > Înalta Curte din Spania a decis că mersul fără haine nu înseamnă o „afișare obscenă”
Înalta Curte din Spania a decis că mersul fără haine nu înseamnă o „afișare obscenă”

Înalta Curte din Spania a decis că mersul fără haine nu înseamnă o „afișare obscenă”

Secția a patra a Camerei de contencios administrativ a Curții Superioare de Justiție a Comunității Valenciane (TSJCV) a confirmat sentința pronunțată de o instanță din Valencia care anulează sancțiunile impuse unui nudist de 29 de ani care umbla gol pe stradă în oraşul Aldaia.

Înalta Curte din Spania a dat dreptate unui bărbat care a fost amendat pentru că s-a plimbat dezbrăcat pe străzile unui oraș din regiunea Valencia. Într-o declarație, instanța supremă din regiune a precizat că a respins un apel împotriva unei decizii a unei instanțe inferioare de anulare a amenzilor aplicate bărbatului pentru că a mers dezbrăcat pe străzile din Aldaia, un oraș de la periferia capitalei regionale.

Bărbatul a susținut că amenzile i-au încălcat dreptul la libertate ideologică

„Bărbatul s-a limitat pur și simplu să stea sau să circule gol în momente diferite pe două străzi diferite din Aldaia, fără nicio circumstanță în conduita sa care să implice alterarea securității cetățenești, liniștii sau ordinii publice”, precizează magistrații. Cu toate acestea, instanța a recunoscut existența unui vid juridic în legislația spaniolă în ceea ce privește nuditatea în public.

Bărbatul, locuitor din Aldaia, s-a prezentat dezbrăcat în fața Palatului de Justiție din Valencia, susținând că nudismul este „o practică legală”, apărându-și dreptul de a-l exercita.

Cu toate acestea, tânărul, Alejandro Colomar, a fost nevoit să se îmbrace conform instrucțiunilor poliției pentru a putea intra în sediu. Bărbatul purta doar o pereche de cizme de drumeție, înainte de a i se ordona să se îmbrace. Video.

El a declarat că a început să se dezbrace în public în 2020 și că a primit mai mult sprijin decât insulte atunci când s-a plimbat dezbrăcat, deși a fost amenințat o dată cu un cuțit.

„Amenda nu are niciun sens. M-au acuzat de exhibiționism obscen. Conform dicționarului, asta implică intenții sexuale și (asta) nu are nimic de-a face cu ceea ce făceam eu”, a mai spus bărbatul.

În apărarea bărbatului declarat „naturalist”

Judecătorul a respins ideea că apariția tânărului gol pe stradă a constituit un act de „afișare obscenă”, întrucât el însuși a explicat cu privire la „propria concepție despre libertatea personală și apărarea exercitării naturismului. Mai mult, instanța a remarcat că Aldaia nu are nicio lege care să interzică nudismul.

Tribunalul din Valencia a decis că Alejandro Colomar „s-a limitat la a rămâne sau a circula dezbrăcat în momente diferite pe două străzi diferite din Aldaia”, iar comportamentul său nu a implicat o „alterare a siguranței cetățenilor, a liniștii sau a ordinii publice”.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs chiar la TSJCV sau la Camera a III-a a Curții Supreme, informează 20minutos.es.