Adolescenții nu vor mai avea voie să fumeze pe stradă. Legea prevede amenzi de până la 500 de lei. Cine le va plăti

Adolescenții nu vor mai avea voie să fumeze pe stradă. Legea prevede amenzi de până la 500 de lei. Cine le va plătiSursa foto: Arhiva EVZ

Adolescenții cu vârste sub 18 ani nu vor mai avea voie să fumeze în spații publice. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ care a fost adoptat la Senat. Legea vizează combaterea efectelor fumatului în rândul minorilor și urmează să ajungă la Camera Deputaților unde va primi votul final, înainte de promulgare.

Senatul a adoptat tacit, luni, 6 februarie, o propunere legislativă care va modifica Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Noile prevederi îi vizează pe minorii cu vârste sub 18 ani, interzicându-le să fumeze în locurile publice. Încălcarea acestor prevederi se va sancționa cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 de lei și 500 lei. Legea prevede că toți minorii cu vârsta între 14 – 18 ani răspund contravențional, considerându-se că au comis fapta cu vinovăție.  Pe de altă parte, fapta săvârșită de minorul sub 14 ani nu este contravenție.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Aceasta a condus ședința de plen a Camerei Superioare a Parlamentului.

Actul normativ care va ajunge spre dezbatere și adoptare la Camera Deputaților prevede interzicerea fumatului pentru minori în spațiile publice.

Astfel legea prevede „interzicerea consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.

Legea își propune reducerea fumatului în rândul minorilor

Actul normativ care a fost adoptat tacit la Senat, a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD și are drept scop combaterea fumatului în rândul tinerilor și minorilor. Acestora li se interzice să mai fumeze în spațiile publice, fapt ce va duce, se speră, la reducerea numărului de fumători cu vârste sub 18 ani.

„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

După ce a fost adoptată tacit la Senat, actul normativ va ajunge la Camera Deputaților unde se va da votul final. Conform procedurilor parlamentare, aceasta are rolul de for decizional în cazul acestei legi. Dacă legea va trece și va fi promulgată de președintele României, fumatul va fi interzis pentru minori în spațiile publice.

Numărul fumătorilor tineri este în creștere

În expunerea de motive iniţiatorii au arătat că studiile efectuate de Agenţia Naţională Antidrog arată că sunt motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

„Văzând legislaţia naţională în domeniul ordinii publice, constatăm că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor).

Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate", explică iniţiatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News