Ungaria rămâne cu Vladimir Putin. Budapesta va continua să cumpere gaze rusești

Ungaria rămâne cu Vladimir Putin. Budapesta va continua să cumpere gaze rusești gaze / Sursa foto: Freepik

Ungaria rămâne alături de Rusia lui Vladimir Putin și va continua să cumpere gaze de la Moscova. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto.

Guvernul de la Budapesta menține relațiile de colaborare cu Rusia și continuă să cumpere gaz metan. Aceasta în ciuda faptului că celelalte state din Europa Occidentală au făcut eforturi ca să-și reducă dependența de gazul rusesc.

Ungaria nu se lasă de Putin

În vreme ce statele Europei Occidentale au făcut eforturi serioase pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, Ungaria face notă discordantă. Guvernul lui Viktor Orban continuă să-și asigure necesarul din producția rusească. Aceasta, deși nu se poate spune că decizia are o influență pozitivă asupra economiei maghiare, aflate în declin.

Ungaria este mulţumită de cooperarea cu Rusia lui Vladimir Putin, în ceea ce privește gazele naturale. Mai mult, nu intenționează să renunțe la gazele naturale din Rusia, a anunțat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto. Aceasta în ciuda presiunilor care se fac asupra sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul maghiar îşi acoperă necesarul de gaze din Rusia, primind 4,5 miliarde de gaze naturale pe an. Budapesta a semnat un acord pe 15 ani cu Moscova, în anul 2021, conform Reuters.

Szijjarto a făcut aceste declarații la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg. El a spus că nevoile țării sale reprezintă o „chestiune fizică” şi nu una politică sau ideologică. Gazele ruseşti ajung prin conducta Turkstream, care permite Moscovei să ocolească Ucraina.

Peter Szijjártó

Peter Szijjártó / Sursa foto: Peter Szijjarto / Facebook

Viktor Orban rămâne cu Putin

Ungaria este singura ţară din Uniunea Europeană al cărei premier, Viktor Orban, a menţinut legături de prietenie cu dictatorul Vladimir Putin. De altfel, regimul de la Budapesta alunecă rapid spre autoritarism. În vreme ce a slăbit relațiile cu statele Occidentale, Viktor Orban își face prieteni printre dictatorii lumii. De curând a primit vizita lui Xi Jinping, din China.

Ungaria este, de asemenea, ţară membră NATO, poziție din care se opune mai tuturor deciziilor privind susținerea Ucrainei.

Miercuri, grupul energetic controlat de statul ungar, MVM, a informat că va prelua o participaţie de 5% la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan. Acesta este unul dintre cele mai mari zăcăminte din lume.

Preluarea unei participaţii la acest zăcământ de gaze „ne dă nouă (Ungaria) o protecţie faţă de fluctuaţiile mari ale preţurilor la energie. În condiţiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situaţie ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a precizat Peter Szijjarto.

Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin.

Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Ungaria vrea gazele românești din Marea Neagră

Pe de altă parte, ungurii sunt interesați să cumpere gaze din Marea Neagră și, mai nou, să achiziționeze divizia de furnizare de energie a grupului E.ON România. În urmă cu o lună, surse din sectorul energetic au declarat că ungurii de la MVM sunt interesați să preia divizia de furnizare a E.ON România.

Grupul MVM este deținut de statul maghiar, cu activități în sectorul energetic, dar și în IT, telecomunicații, servicii financiare și de securitate. În România, compania desfășoară activități de trading și furnizare de energie, prin MVM Future Energy Technology.

Ungaria și-a manifestat, în trecut, interesul pentru gazele care vor fi extrase din Marea Neagră românească. Zăcământul Neptun Deep este deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz și va intra în exploatare comercială în 2027.

„Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România pe termen lung. Am avut deja semnat un contract cu OMV, în baza căruia ar fi trebuit să ne livreze gaze de la începutul acestui an (2023 - n.r.), însă din moment ce decizia de investiții (în zăcământul din Marea Neagră - n.r.) a fost întârziată mult timp, nu avem încă gaz din România în mixul nostru energetic. Dar ne uităm la proiectul Neptun Deep ca fiind o șansă și o oportunitate mare pentru noi pentru a ne diversifica sursele. Vrem să semnăm un nou contract pentru a aduce gaze din proiectul Neptun Deep”, spunea Szijjarto.