Fluxurile de gaze naturale rusești prin Ucraina se pot opri în 2024

Fluxurile de gaze naturale rusești prin Ucraina se pot opri în 2024 Sursa foto: Dreamstime.com

Livrările de gaze prin conducte din Rusia prin Ucraina către Europa s-ar putea să se încheie anul viitor, când contractul de tranzit dintre Moscova și Kiev expiră, a declarat ministrul ucrainean al energiei pentru FT.

Potrivit lui German Galuschenko, șansele ca cele două părți să negocieze un nou contract sunt mici până la inexistente. Aceasta înseamnă că fluxul de gaz se va opri, punând capăt veniturilor din taxele de tranzit ale Ucrainei și aprovizionării cu gaz către țări precum Austria și Slovacia.

„Chiar nu îmi pot imagina cum ar putea fi bilateral”, a spus Galuschenko pentru FT într-un interviu, adăugând că „pot să vă spun că ne pregătim sistemul pentru o reducere a proviziilor”.

Ruta ucraineană reprezintă aproximativ 5% din exporturile de gaze rusești către Europa sau mai degrabă a reprezentat acele 5% înainte ca majoritatea rutelor să fie închise anul trecut de către Gazprom. Cu toate acestea, gazul transportat prin Ucraina furnizează aproximativ jumătate din gazul Austriei, conform ultimelor date din luna mai, citate de FT. Slovacia se bazează pe această conductă pentru până la 95% din importurile sale de gaze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană importă aproape toate gazele naturale de care are nevoie

Ministrul ucrainean al energiei a sugerat că UE ar putea dori să negocieze cu privire la prelungirea contractului cu Moscova, dar FT a remarcat că analiștii cred că aceasta ar fi o provocare din cauza „opticii dificile de a purta discuții cu Moscova”.

Uniunea Europeană importă aproape toate gazele naturale de care are nevoie. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, importurile de la Gazprom reprezentau aproximativ jumătate din total. Acum, ponderea gazului rusesc în mixul de import al UE a scăzut semnificativ, doar două rute rămânând deschise: Ucraina și Turcia.

Ruta turcească – conducta TurkStream – furnizează aproximativ 3% din importurile de gaze din UE, conform datelor din mai.

Pentru a se diversifica de la această dependență incomodă, UE a făcut defalcarea pe terminalele de import de GNL, în special Germania. A instalat deja trei terminale plutitoare pentru regazificare și plănuiește să adauge încă unul înainte de iarna aceasta, scrie oilprice.com.