Prețul gazelor naturale se dublează, din aprilie

Prețul gazelor naturale se dublează, din aprilie Sursa foto: Arhiva EVZ

În lipsa unei strategii post-plafonare, experții din energie menționează că ne putem aștepta la o dublare a prețului pentru gazele naturale. De la 1 martie 2025 expiră actul normativ care suspendă prețul energiei stipulat de furnizori în contract.

În perioada următoare am putea plăti facturi mult mai mari, duble chiar, pentru gazele naturale. Experții în energie atrag atenția asupra faptului că după perioada de plafonare prețul energiei ar urma să crească semnificativ în cazul în care statul nu va lua nicio măsură.

Din 2025 vom avea facturi de două ori mai mari pentru gaze naturale

De la 1 aprilie 2025, vom avea facturi fi calculate în funcție de tariful menționat în contract. Până pe 31 martie 2025 prețul a fost plafonat la o valoare de 0,31 lei kilowatt/oră, un tarif mult mai mic decât cel stipulat în contract.

În lipsa unei strategii post-plafonare, experții din energie menționează că ne putem aștepta la o dublare a prețului pentru gazele naturale. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă a înaintat patru variante prin care poate fi evitată majorarea prețului pentru energie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Avertismentul AIE privind gazele naturale: „Iarna viitoare va fi şi mai grea. Nu trebuie să ne relaxăm”

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Patru scenarii propuse de experți

„Din punctul nostru de vedere, chiar dacă există o variantă ideală, care ar fi varianta reliberalizării pieței de gaze naturale, ţinând seama de eșecul care a existat în 2020, ținând seama de modificările care au apărut pe parcursul ultimilor doi ani, când a fost plafonat prețul, considerăm cumva că această continuare semireglementată este mai aproape de adevărul a ceea ce se întâmplă în România și de posibilitățile consumatorilor finali", a explicat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Prima variantă și anume aceea de a nu face nimic ar da curs unor abuzuri din partea furnizorilor cum ar fi clauze ascunse sau creșteri de prețuri. Cu alte cuvinte de la 1 aprilie 2025 prețul plafonat de 0,55 lei/kwWh ar urma să fie ridicat ceea ce va duce la facturi mult mai mari.

Facturi mai mari din 2025

Sursă: Dreamstime.com

Pachet de măsuri pentru facturi mai mici

În cea de-a doua variantă, pentru evitarea majorării prețului pentru gaze Chisăliță propune următoarele măsuri:

  • o campanie masivă de informare și pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieței la gaze
  • profesionalizarea "câinilor de pază" ai unei piețe libere – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC și înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acțiuni principale elementele reactive – amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acțiuni preventive și de reducerea abzurilor asupra consumatorilor și prevenirea încălcării legii
  • înființarea unei entități de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei
  • suspendarea pe un termen de trei ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie prin care furnizorii să poată să prelungească un contract de furnizare fără semănatura efectivă a clientului pe un contracta/act adițional
  • organizarea de către ANRE (direct și indirect) a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenței
  • dezvoltarea unor mecanisme transparente de suspendare a pieței libere în anumite condiții clar stabilite și mecanismele aplicate pentru această perioadă

Reglementarea pieței de gaze

O altă variantă propusă de Chisăliță constă în menținerea unei piețe semireglementate. În acest scenariu s-ar prelungi actul normativ care suspendă prețul din contracte. Statul ar suporta ca și până acum diferența între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat.

Ultima variantă și anume reglementarea pieței de gaze, este o opțiune puțin probabilă având în vedere reglementările europene. Acest scenariu nu este unul favorabilor utilizatorilor casnici. Pentru că se bazează pe metoda cost plus și nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitorul apropiat.

Cea mai bună variantă, adaugă Dumitru Chisăliță ar fi varianta pieței libere. „Reglementarea prețului nu încurajează eficiența în sectorul gazelor naturale. Și, de aici, nu poate aduce reduceri ale costurilor și respectiv prețuri mai mici la gaze”, potrivit Antena 3CNN.