Unde-i Miliardul. Banii din dosarul „Frauda bancară”, greu de recuperat
- Viorica Gheorghe
- 21 septembrie 2024, 10:09
Republica Moldova. În primele șase luni ale anului 2024, ritmul de recuperare a miliardului sustras din sistemul bancar a încetinit. Aceasta reiese din datele prezentate de Banca Națională a Republicii Moldova.
Încetinirea ritmului de recuperare a miliardului furat din sistemul bancar
În prima jumătate a anului curent, ritmul de valorificare a activelor este în descreștere, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2023. Astfel, din data retragerii licențelor (16 octombrie 2015) și până pe 30 iunie 2024, Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 953 063,5 mii lei.
Pe parcursul lunilor aprilie, mai, iunie, încasările din comercializarea gajului luat în posesie a constituit suma de 344,5 mii lei. În aceeași perioadă, s-au încasat din vânzarea mijloacelor fixe doar 7,7 mii lei.
De altă parte, unele bănci nu au adunat nici sume ca să-și poată plăti lichidatorii. În același timp, procesele de judecată durează, iar recuperarea miliardelor delapidate din sechestrele aplicate este anevoioasă.
Cum se explică ratele mai mari de recuperare din 2023
Analistul economic Veaceslav Ioniță a explicat că majoritatea banilor recuperați în anul curent au provenit din vânzarea activelor. Doar 5 milioane de lei sau 12% din total au fost recuperați prin decizii de judecată în diverse cauze penale sau de insolvabilitate.
„În rest, recuperarea anuală a banilor a scăzut până la 110-120 milioane de lei anual. Sumele care merg spre Ministerul Finanțelor sunt mai mici decât cele încasate. Diferența, presupun, sunt costurile suportate în proces de recuperare. Astfel, în 2022, au fost recuperate în medie câte 6,3 milioane de lei lunar, iar în anul curent avem o recuperare de 7,1 milioane de lei lunar. Tendința generală este și va fi una clar negativă”, a estimat expertul.
Câți bani sunt pe „contul de așteptare”
Procuratura Anticorupție a anunțat la sfârșitul anului 2023 că a trimis în judecată alte trei episoade din dosarul Frauda Bancară. Este vorba despre cele inițiate pe numele lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Emma Tăbârță.
Vladimir Plahotniuc este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Acesta ar fi obținut fraudulos mijloace financiare sustrase din cele trei bănci în sumă totală de 39 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro. Procurorii au aplicat sechestre pe averea sa, în valoare 1,1 miliarde de lei.
Vladimir Andronachi, mâna dreaptă a acestuia, este acuzat de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Statul ar fi fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei. Respectiv, au fost aplicate sechestre pe bunuri, care ar acoperi mărimea daunei.
În cazul fostei viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbârță, care este învinuită că a acordat asistență unui grup criminal, procurorii au aplicat sechestre în valoare de 61,5 milioane de lei.
5 miliarde de lei, factura lui Ilan Șor
Ilan Șor este singurul figurant în dosarul Frauda bancară cu o condamnare definitivă. Acesta a fost recunoscut vinovat de escrocherii în proporții deosebit de mari. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la 15 ani de închisoare, iar avocații au depus recurs.
Conform deciziei instanței de apel, Șor a fost obligat să întoarcă statului 5 miliarde de lei. Apărătorii săi au contestat mai multe acte ale executorului judiciar care se referă la sechestrele aplicate pe averea oligarhului fugar.