Una dintre cele mai mari curiozități legate de pisici nu va fi deslușită niciodată

Una dintre cele mai mari curiozități legate de pisici nu va fi deslușită niciodată Sursa: Pixabay

Pisicile sunt pufoșeniile cele mai îndrăgite de oameni, ele fiind extrem de atașate de stăpânul lor. Este plăcut să ai un ghemotoc de blană în jurul tău, pe care să îl mângâi atunci când își plimbă trupul pe lângă picioarele tale, încercând să îți capteze atenție. Unul dintre comportamentul felinelor este torsul, pe care nu mulți îl înțeleg.

Motivul pentru care pisicile torc este unul extrem de complex. Manifestarea plăcerii nu este singurul motiv pentru care animăluțul nostru de companie mornăie mai ceva ca un motoraș. Conform specialiștilor, se pare că torsul este un mod de manipulare pe care pisicile îl folosesc extrem de des.

Specialiștii au fost intrigați de comportamentul felinelor și au vrut să afle de ce torc ele atât de frumos. În primă fază s-a considerat a fi un efect provocat de sângele are trece prin vena cavă inferioară. Cercetări ulterioare au demonstrat că acest mornăit ar veni din laringele pisicii. Ele sunt niște vibrații care ating corzile vocale atunci când pisica inspiră sau expiră.

Motivele pentru care micul nostru ghemotoc de blană toarce sunt multiple, specialiștii susținând că la bază ar fi undele cerebrale ale pisicii. Deși s-au făcut multiple teste, nu este clar ce declanșează acest tors.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am constatat diferențe marcante în ceea ce privește calitatea acustică a vibrațiilor emise de pisici atunci când încearcă să solicite mâncare de la stăpânii lor, în comparație cu cele pe care le produc atunci când sunt relaxate sau mângâiate”, a explicat Lauren Finka, de la Universitatea Nottingham Trent, expert în comportamentul pisicilor.

Torsul pisicii este un comportament extrem de controversat

Cercetătorul a explicat să pisicile tors atunci când cer de mâncare, însă vibrațiile sunt mai puțin plăcute în acest caz. Ele sunt similare cu cele produse de bebeluși atunci când plâng. Acest mornăit este folosit de pisicile domestice pentru a primi hrană, însă și atenție din partea stăpânului.

Felinele nu torc doar atunci când vor atenție sau le este foame. Conform specialiștilor, ele produc aceste vibrații și atunci când sunt rănite sau se simt în pericol. În aceste situații, este posibil ca micuțele animale să ne ceară ajutorul, însă comportamentul lor pare să ne sugereze că pisica ar dori să fie lăsată în pace.

„Credem că, în anumite contexte, pisicile torc în încercarea de a se liniști singure, torsul ajutându-le să se calmeze sau să amelioreze durerea. Am observat că pisicile obișnuiesc să toarcă în situații în care este probabil să fie stresate sau să aibă un disconfort fizic”, a mai spus Finka.

Pisicile nu torc doar în prezența oamenilor. Un studiu menționat de revista Scientific American ne prezintă torsul ca un element vindecător, care ar putea stimula creșterea oaselor. Aici vorbim despre vibrații cu o intensitate cuprinsă între 20Hz și 150Hz. Aceste rezultate nu au fost ca urmare a unor experimente pe pisici.

Întrebarea „de ce torc pisicile” rămâne încă un mister pentru cercetători.