Un vulcan subacvatic înconjurat de zeci de rechini a erupt încă o dată

Un vulcan subacvatic înconjurat de zeci de rechini a erupt încă o dată Sursa: arhiva EVZ

Imagini înfricoșătoare ale unui vulcan subacvatic plin de rechini au apărut la începutul acestui an. Erupția vulcanului Kavachi din Oceanul Pacific a fost surprinsă de imaginile satelitului NASA, care au observat evenimentul la aproximativ 15 mile sud de insula Vangunu din Insulele Solomon.

Poreclit „Sharkano”, vulcanul și-a primit titlul datorită creaturilor care trăiesc în habitatul din apropiere. În 2016, experții au publicat un raport în care l-au numit pe Kavachi un „laborator natural fascinant”, după ce l-au investigat într-o „acalmie rară a activității vulcanice care a permis accesul în interiorul craterului activ al lui Kavachi”.

Lumea din adâncuri

„În mod surprinzător, acest mediu ostil găzduiește un ecosistem vibrant, inclusiv zooplancton gelatinos, pești de recif și rechini”. Cercetătorul Dr. Brennan Phillips a fost șocat când a descoperit ce a surprins o cameră de filmat. „Am descoperit un „rechin”? Da, am descoperit!”

Studiul a ridicat mai multe întrebări despre schimbările climatice și dacă animalele găsite acolo „au o șansă mai mare de a supraviețui schimbărilor induse de om” și dacă alte animale s-ar putea adapta în viitor. Baza vulcanului se află la aproximativ trei sferturi de milă sub suprafața oceanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația NASA

În jurul vulcanului se află ape fierbinți și acide, pline de sulf, care pot îngreuna supraviețuirea unor specii, dar se spune că toate creaturile s-au adaptat fenomenului geologic. Când apar erupții mari, Karachi formează insule noi, temporare, care pot avea o lungime de aproximativ o jumătate de milă, înainte de a fi erodate de valurile mării.

Erupția din aprilie și mai nu a fost o preocupare, deoarece muntele subacvatic emite cenușă și abur și a avut erupții mari de cel puțin opt ori începând cu anul 1939. Un purtător de cuvânt al NASA a declarat: „Vulcanul erupe aproape continuu, iar locuitorii insulelor din apropiere raportează adesea aburi și cenușă. Insula poartă numele unui zeu al mării, al popoarelor Gatokae și Vangunu și uneori este denumită și Rejo te Kvachi sau Cuptorul lui Kavachi”, potrivit Mirror.co.uk.