Vulcanul subacvatic Kavachi – 15 ani de la erupere | GALERIE FOTO
- Cristina Stoian
- 13 mai 2015, 10:36
Vulcanul subacvatic Kavachi a erupt cu violenţă în Oceanul Pacific la dată de 14 mai, în anul 2000, formând noi insule în arhipelagul Solomon, fenomen extrem de rar. Vulcanul Kavachi face parte din cel mai activ arc de vulcani submarini situat în Sud-Vestul Pacificului.
Numit astfel după un zeu al apei al locuitorilor indigeni ai grupului de insule Noua Georgie, vulcanul a revenit cu noi erupţii de aproape opt ori, de la prima erupţie înregistrată, în 1939. Vulcanul are o locaţie tectonică interesantă, numită "triplă junctiune", platoul indo-australian şi platoul Oceanului Pacific. După nouă ani în care a fost inactiv, vulcanul subacvatic Kavachi, cu o înălţime de 800 m şi cu 3,5 km în diametru, a erupt din nou, informează agerpres.
În luna mai a anului 2000, o echipa de oameni de ştiinţă aflaţi la bordul unui vas de cercetări, aparţinând CSIRO, au fost martorii unei erupţii violente submarine, dându-le ocazia neprevăzută de a studia un vulcan activ. Aceştia au observat că valurile se spărgeau de vârful scufundat, care a format o plajă cu nisip negru, ceea ce indică intrarea într-o nouă faza a activităţii de construire a unei insule. Exploziile aveau loc la fiecare cinci minute, bolovani masivi de lavă sau "bombe vulcanice" erau aruncaţi la 70 de metri deasupra apei, iar nori de gaze, apa clocotită şi cenuşa erau aruncaţi la peste 500 metri înălţime.