Vulcanul Tonga a trimis tone de apă în stratosferă. Ar putea declanșa încălzirea Pământului. Video
- Dinu Marian
- 4 august 2022, 08:58
Erupția violentă a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai din Tonga a injectat o cantitate fără precedent de apă direct în stratosferă – iar vaporii vor rămâne acolo ani de zile, afectând probabil modelele climatice ale Pământului, spun oamenii de știință de la NASA.
Cantitatea masivă de vapori de apă este de aproximativ 10% din cantitatea normală de vapori găsită în stratosferă, echivalând cu peste 58.000 de piscine de dimensiuni olimpice. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus omul de știință atmosferic Luis Millán, care lucrează la Laboratorul de propulsie al NASA.
Millán a condus un studiu al apei pe care vulcanul a trimis-o pe cer; cercetarea echipei a fost publicată în Geophysical Research Letters, citat de NPR.
Vulcanul a trimis vapori și gaze la o înălțime record
Erupția din 15 ianuarie a venit de la un vulcan care are o lățime de peste 19 km, cu craterul aflat la aproximativ 150 de metri sub nivelul mării. Cu o zi mai devreme, oficialii din Tonga au raportat că vulcanul se afla într-o erupție continuă, trimițând pe cer un val de abur și cenușă de 5 km înălțime. Apoi a venit marea explozie, trimițând în atmosferă cenușă, gaze și vapori până la 5o de kilometri - un record în era sateliților.
Imagini filmate drone și alte videoclipuri din acea zi arată amploarea dramatică a exploziei, în timp ce vulcanul a lansat o jerbă incredibil de largă pe cer. Erupția intensă a trimis o undă de presiune în jurul Pământului și a provocat un bum sonor auzit până în Alaska.
Cantitatea uriașă de apă va crește probabil temperaturile
Erupțiile vulcanice mari anterioare au afectat clima, dar de obicei au rezultat temperaturi scăzute, deoarece trimit aerosoli care împrăștie lumina în stratosferă. Acei aerosoli acționează ca un fel de strat masiv de protecție solară. Dar, din moment ce vaporii de apă captează căldura, erupția din Tonga ar putea crește temporar temperatura, au spus cercetătorii.
În mod normal, este nevoie de aproximativ 2-3 ani pentru ca aerosolii de sulfați din vulcani să cadă din stratosferă. Dar apa de la erupția din 15 ianuarie ar putea dura 5-10 ani pentru a se disipa complet.
Având în vedere acest interval de timp și cantitatea extraordinară de apă implicată, Hunga Tonga-Hunga Ha'apai „ar putea fi prima erupție vulcanică observată care are un impact asupra climei nu prin răcirea suprafeței cauzată de aerosolii de sulfat vulcanic, ci mai degrabă prin încălzirea suprafeței”, au spus cercetătorii.
Vulcanul a întrerupt „bătăile inimii” apei din stratosferă
Erupția din 15 ianuarie a perturbat în mod evident tiparele anuale de apă din stratosferă (care deține și cea mai mare parte a ozonului din atmosferă).
Mecanismul normal prin care apa se ridică în stratosferă este atât de fiabil încât cercetătorii se referă la el ca un fel de magnetofon, care marchează ciclurile anuale de temperatură prin benzi alternative de aer uscat și umed care se ridică de la tropice.
Ianuarie este în mod normal mijlocul perioadei secetoase în acel ciclu sezonier - dar apoi vulcanul Tongan a erupt în Oceanul Pacific de Sud, injectând brusc o cantitate imensă de apă în atmosferă. „Prin scurtcircuitarea traseului prin punctul rece, [Hunga Tonga-Hunga Ha'apai] a perturbat acest semnal de „bătăi ale inimii” în modelul normal al apei atmosferice a planetei, au spus cercetătorii.
Ei recomandă monitorizarea atentă a apei din erupția vulcanică, atât pentru a prezice impactul acesteia în termen scurt, cât și pentru a înțelege mai bine cum ar putea afecta erupțiile viitoare clima planetei.