Un tratament psihedelic pentru depresie?

Un tratament psihedelic pentru depresie? Sursa: Dreamstime.com

O doză unică de 25 de miligrame a permis reducerea simptomelor depresiei la persoanele pentru care mai multe tratamente convenționale au eșuat.

De ani de zile, oamenii de știință studiază efectul terapeutic al psihedelicelor, substanțe care sunt adesea interzise. Totuşi, în ciuda acestui interes reînnoit, studiile pe scară largă încă lipsesc. Miercuri, cercetătorii au făcut un pas important pentru a umple acest vid. Lucrarea lor, publicată în revista științifică NEJM este cel mai mare studiu clinic efectuat vreodată pentru a evalua efectul psilocibinei, o substanță psihoactivă prezentă în mod natural în ciupercile halucinogene.

O singură doză de 25 de miligrame a redus simptomele depresiei la persoanele la care mai multe tratamente convenționale au eșuat, au arătat ei. Cercetătorii au testat o versiune sintetică a psilocibinei dezvoltată de start-up-ul Compass Pathway, care a finanțat și aceste studii. Un total de 233 de persoane din 10 țări au participat la cercetare (după oprirea oricărui tratament în curs), în timp ce au primit sprijin psihologic. Pacienţii au fost împărțiți în trei grupuri care au primit aleatoriu 1 mg, 10 mg sau 25 mg de tratament.

Sesiunile, într-o sală special dedicată, au durat între șase și opt ore, timp în care participanții nu au fost niciodată lăsați singuri. Unii au descris că au intrat într-o "stare comparabilă cu un vis" de care îşi puteau aminti, a explicat în timpul unei conferințe de presă James Rucker, coautor al studiului. Un participant a necesitat administrarea unui sedativ în timpul ședinței, din cauza anxietății. Dar efectele secundare observate (dureri de cap, greaţă, anxietate...) au fost în general moderate şi au dispărut rapid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trei săptămâni mai târziu, pacienții care au primit 25 mg au prezentat o îmbunătățire semnificativă a stării lor în comparație cu dozele mai mici, conform unei măsuri de referință pentru depresie. Puțin sub 30% dintre ei erau în remisie. "Aceasta este cea mai puternică dovadă de până acum că studiile mai mari și mai lungi care evaluează psihedelicele sunt justificate și că psilocibina ar putea (într-o zi) să ofere o alternativă potențială la antidepresivele prescrise de decenii", a comentat Andrew MacIntosh, profesor de psihiatrie la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în studiu.

Aceste așa-numite studii de fază 2 au fost destinate să determine doza și să confirme existența unui efect adecvat. Studiile de fază 3, pe mai mulți participanți, ar trebui să înceapă anul acesta și să se prelungească până în 2025. Start-up-ul este deja în contact cu Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) și cu alte autorități de reglementare din Europa. Dar "nu știm încă suficient despre potențialele efecte secundare, mai ales dacă unele persoane ar putea constata o agravare a simptomelor lor", a spus Anthony Cleare, profesor de psihofarmacologie la Londra, care nu a participat la studiu.

„O fereastră terapeutică de oportunitate”

În timpul studiilor, trei participanți au prezentat un comportament suicidar din grupul celor cărora li s-a administrat o doză de 25 mg, în comparație cu niciunul din celelalte grupuri. Aceste evenimente, însă, au avut loc la mai bine de 28 de zile după tratament, a subliniat Guy Goodwin, profesor de psihiatrie la Oxford și manager la Compass Pathways. "Ipoteza noastră este că această diferență se datorează întâmplării, (...) dar nu vom putea afla decât făcând mai multe experimente", a declarat el.

Întrebarea cu privire la efectul pe termen lung rămâne, de asemenea, fără răspuns, deoarece a dispărut în timpul urmăririi participanților trei luni mai târziu. Pot fi necesare doze repetate. Două doze vor fi testate în următoarele studii, a spus Guy Goodwin. Administrarea de psilocibină duce la o creștere a dopaminei (cunoscută că reglează starea de spirit) și a unui alt neurotransmițător care poate promova plasticitatea cerebrală, a explicat James Rucker. "Atunci când creierul se află într-o stare de flexibilitate mai mare, deschide ceea ce este considerat a fi o fereastră terapeutică de oportunitate care, în contextul monitorizării medicale și al psihoterapiei, poate provoca schimbări pozitive la oameni", a spus el. Psilocibina favorizează "mai multă comunicare între regiunile creierului", a adăugat Nadav Liam Modlin, tot coautor al studiului.

Psilocibina - care nu dă dependență - este studiată și pentru alte patologii: stres posttraumatic, anorexie, anxietate, dependențe... În 2020, statul Oregon a votat în favoarea utilizării terapiei cu psilocibină. De exemplu, autorizaţii au fost acordate și în Canada. Dar această tendință de bază este uneori cuplată și cu promovarea legalizării halucinogenelor, a remarcat Bertha Madras, profesor de psihologie la Harvard, într-un editorial publicat tot de NEJM. "Magazinele sau clinicile psihedelice ar putea apoi prolifera, inclusiv pentru populațiile vulnerabile", a avertizat ea. Se estimează că aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie rezistentă la tratament, notează lefigaro.fr

(Traducerea Rador)