Un tânăr IT-ist și-a făcut arborele genealogic și a aflat că este rudă cu Ștefan cel Mare

Un tânăr IT-ist și-a făcut arborele genealogic și a aflat că este rudă cu Ștefan cel MareSursa foto: Wikipedia

Patru ani s-a documentat un tânăr IT-ist din Iași pentru a-și face arborele genealogic, iar ce a aflat l-a uimit complet. În urma cercetărilor a descoperit că este rudă cu fostul domnitor Ștefan cel Mare.

Documentarea tânărului de 32 de ani a ajuns până la rude care au trăit în anul 1260. În cei patru ani, Daniel Cantoreanu a mers constant prin cimitire pentru a analiza, dar a cercetat și un număr impresionat de pagini din arhivă. Până în prezent, tânărul a descoperit cinci mii de persoane cu care este rudă, printre care și Ștefan cel Mare, pornind de la familia tatălui şi cea a mamei sale.

Tânărul este rudă cu Ștefan cel Mare

„Am început cu paşi mici, cu diverse poveşti care tot apăreau la diferite mese în familie şi am ajuns să umblu prin cimitire uitate de oameni şi să caut în arhivele naţionale diferite documente. Şi am ajuns la un arbore genealogic de 5.000 de persoane. E important de ştiut că oricine poate face asta, este dreptul nostru”, a declarat Daniel Cantoreanu, IT-ist din Iaşi.

Tânărul a spus că acest gen de proiecte e bine să pornească prima oară din familie, iar apoi să se extindă până la rudele mai îndepărtate, care sunt încă în viață. Aici Daniel s-a lovit de multă reticență din partea oamenilor, care credeau că el caută de fapt să moștenească o avere.

Toţi mă întrebau: «Ce faci tu cu informaţiile astea?». Credeau că mă ajută la vreo moştenire. Multă lume asociază cercetarea genealogică cu luarea unei moşteniri. Le spuneam că nu caut averi”, a spus acesta.

Cercetarea pietrelor de mormânt, un pas important

Următorul pas în proiect este să iei la pas cimitirele, deoarece aici pot găsi informații destul de relevante. Un lucru bun în acest sens este că în prezent multe sate românești păstrează și cimitirele vechi, pe lângă cele noi.

„O întrebare bună, care trebuie pusă tuturor, este: «Unde este îngropată ruda cutare?» De regulă, pietrele funerare mai au anumite informaţii care pot ajuta. Putem găsi informaţii importante. De exemplu, un nume de familie care nu are nicio legătură cu restul. «De ce este omul acesta înmormântat împreună cu ei?».

În prezent, din fericire, se păstrează destule monumente funerare şi cimitire. Multe sate au, pe lângă cimitirul actual, şi aşa-numitul Cimitir Vechi. Alea sunt foarte importante. Eu am găsit, într-un astfel de cimitir, o stră-stră-stră-bunică de-a mea”, a mai declarat tânărul ieșean, potrivit Adevărul.