

Este întrebarea la care încearcă să răspundă Florin Roștariu, cunoscut cititorilor Evenimentului Istoric drept un maestru al tehnicii colorizării imaginilor vechi. Iată un exemplu de domnitor român extrem de cunoscut.
Noua tehnică de reconstrucție a fețelor se bazează pe o bună cunoaștere a istoriei artelor plastice. Practic, înțelegând procesele de transformare a imaginii reale a modelului, în funcție de tehnicile fiecărei perioade, printr-un proces invers, se ajunge la fața celui pictat, sculptat.
Avem astăzi câteva lucrări de acest gen ale lui Roștariu și se vede cum, la Împăratul Traian, a păstrat liniile maestrului antic, știută fiind aplecarea spre detalii a sculptorilor romani.
La fel a procedat și la Tudor Vladimirescu, portretul revoluționarului român fiind făcut tot cu atenție, pentru a respecta ”originalul”.
Problema apare la reprezentări ale voievozilor, păstrate doar în tablourile votive ale ctitoriilor, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân lucrând mult și imaginația celui care procesează reconstrucția.
Retragerea trupelor americanilor și ale aliaților lor și căderea rapidă a regimului de la Kabul au readus Afganistanul în actualitate, după ce, în 20 de ani de război, ținutul muntos oriental ajunsese cumva în „memoria pasivă” a lumii occidentale.
Invazia URSS în Afganistan, din 24-27 decembrie 1979, a însemnat pentru președintele Republicii Socialiste România un nou prilej de a își afirma „independența” față de Marele Urs, cel puțin în materie de politică externă. El avea deja experiența beneficiilor pe care i le-a adus, atât pe plan intern cât și extern, atitudinea din august 1968, când a condamnat public invadarea Cehoslovaciei.
În 1968, cu un singur discurs reușise să devină „cel mai iubit fiu al poporului” român și „copilul teribil” al Blocului Estic, în ochii occidentalilor. Cum a reușit Nicolae Ceaușescu să iasă în evidență și în 1979, descoperiți pe larg în revista Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.
În cele 124 de pagini ale revistei Evenimentul Istoric, ai ocazia să descoperi și mărturii neștiute despre monahul Arsenie Papacioc și motivele ce l-au trimis în închisoare în 1958.