Un sătuc de lângă România vrea să devină țară. Puțini îi cunosc istoria

Un sătuc de lângă România vrea să devină țară. Puțini îi cunosc istoria Sursă Wikipedia

Un sat de doar 2.400 de locuitori, aflat la doar câteva sute de kilometri de România, vrea să devină țară și să își capete independența. El are o istorie impresionantă, dar pe care puțini o cunosc.

Un sat de doar 2.400 de locuitori a încercat să-și declare independența față de două țări diferite în ultimele cinci decenii. În 1987, a avertizat pentru prima dată că se va separa de statul din care făcea parte, iar acum a trecut la fapte.

Ziua Independenței în Republica Macedonia de Nord este sărbătorită, anual, pe 8 septembrie, dar un sat de 2.400 de locuitori a anunțat că vrea să fie independent în anul 1991, la doar 11 zile după ce fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (cum era numită anterior Macedonia de Nord).

Satul Vevchani, din Macedonia de Nord, se află la aproximativ 14 kilometri nord-vest de orașul Struga, la poalele munților Jablanica. în 2002. Autoritățile și-au făcut un steag „național”, pașapoarte și bani unici, iar turiștii vin an de an să viziteze acest loc inedit.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi nu sărbătorim independența pe 8 septembrie. Vevchani are propria independență de sărbătorit”, a declarat pentru BBC un fost ghid turistic, care acum lucrează pentru municipalitatea din Vevchani.

Un sătuc care luptă de ani de zile

Vevchani a făcut parte nominal din imperiile macedonean, roma, bizantin și otoman înainte de a cădea sub jurisdicția Regatului Serbiei, a Iugoslaviei comuniste și acum a Macedoniei de Nord. Cu toate astea, localnicii au declarat că sunt ortodoxi, chiar dacă în jur sunt doar musulmani.

Sursă Wikipedia

„În vremea comuniștilor, guvernul a încercat să oprească tradițiile noastre. Nu permiteau nunți sau botezuri tradiționale, dar mamele și bunicile noastre tot făceau aceste lucruri în secret”, a povestit o localnică.

Mai mult, localnicii au păstrat un dialect slav unic care nu se găsește nicăieri în țară, iar în luna ianuarie satul găzduiește un carnaval vechi de 1.400 de ani, care atrage mii de vizitatori din Balcani. Ei au făcut și un protest uriaș față de planurile guvernului iugoslav de a devia apa de izvor către noile vile construite lângă Lacul Ohrid pentru elita comunistă. De atunci, aceștia luptă pentru independență.

La 8 septembrie 1991, Republica Socialistă Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia și a devenit Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Satul a declarat că nu are nicio legătură cu această regiune.