Macedonia de Nord vrea să doneze tancuri Ucrainei. Armata de la Skopje deține aproximativ 30 de T-72

Macedonia de Nord vrea să doneze tancuri Ucrainei. Armata de la Skopje deține aproximativ 30 de T-72

Ministerul Apărării al Macedoniei de Nord a declarat are intenția să doneze un număr nespecificat de tancuri din era sovietică Ucrainei. Declarația a venit miercuri, 29 iulie, în contextul în care țara încearcă să-și modernizeze propria armată pentru a corespunde standardelor NATO.

Ministerul Apărării de la Skopje a precizat că Ucraina va primi tancuri din batalionul de tancuri al Macedoniei de Nord care este în proces de modernizare, se arată în comunicatul de presă emis de autoritate. „Luând în considerare această situație și solicitările Ministerului Apărării ucrainean, guvernul a decis ca o anumită cantitate din aceste capacități va fi donată Ucrainei, în conformitate cu necesitățile sale”, mai este menționat în comunicat.

Cu toate acestea, ministerul nu a precizat clar numărul de tancuri pe care le va dona. Totuși, a a spus că fac parte din a treia generație de tancuri de luptă din anii 1970 și 1980 care au armură compozită și sisteme de control al tragerii stabilizate computerizat.

Macedonia de Nord, fostă republică iugoslavă, este membră NATO și țară candidată la aderarea la UE. Ea a donat deja, precum alte țări occidentale, echipament militar Ucrainei după declanșarea invaziei Rusiei, pe 24 februarie, informează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipamentul militar primit de Ucraina

După cinci luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început un război sângeros în Europa de Est, Kievul continuă să ceară mai mult material militar de la Occident. Cererea este pentru a rezista Moscovei și chiar pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut, în special în sudul țării. Până acum, aproximativ douăzeci de țări au trimis deja sau au promis că vor furniza arme grele autorităților de la Kiev.

Printre armamentul primit de Ucraina se numără în jur de 300 de tancuri de luptă și cel puțin 230 de piese de artilerie autopropulsată, inclusiv 150 de obuziere și tunuri (în principal de 155 mm, dar și de calibru 122 mm). De asemenea, lista include cel puțin 72 de sisteme de artilerie antiaeriană pe lanțuri și o duzină de lansatoare de rachete multiple.

Poate cel mai important armament primit de către Ucraina este reprezentat de rachetele HIMARS de fabricație americană. De la începutul războiului, Kievul a primit 16 astfel de echipamente. Chiar președintele, Volodimir Zelenski a precizat că rachetele fac o diferență materială.