Evenimentul Zilei > International > Un reputat fizician francez a pozat o felie de salam și a declarat că este o stea. Care este explicația specialistului
Un reputat fizician francez a pozat o felie de salam și a declarat că este o stea. Care este explicația specialistului

Un reputat fizician francez a pozat o felie de salam și a declarat că este o stea. Care este explicația specialistului

Un om de știință francez a postat o fotografie cu o felie de salam, susținând că este vorba despre o imagine a unei stele îndepărtate realizată de telescopul spațial James Webb. Internauții l-au criticat, iar specialistul și-a cerut scuze.

Un fizician francez a pozat o felie de salam și a susținut că este vorba despre o imagine a unei stele îndepărtate realizată de telescopul spațial James Webb. Cu toate astea, el a realizat că a greșit și și-a cerut scuze pe Internet.

Étienne Klein, un fizician celebru și director al Comisiei pentru energii alternative și energie atomică din Franța, a distribuit pe Twitter imaginea unei felii de cârnat spaniol picant, arătând „nivelul de detaliu” pe care îl oferea.

„Imagine a lui Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare, situată la 4,2 ani lumină de noi. A fost realizată de către telescopul spațial James Webb. Acest nivel de detaliu… O nouă lume este dezvăluită în fiecare zi”, a transmis el duminică celor peste 91.000 de urmăritori ai săi.

Fizicianul a fost aspru criticat

Internauții l-au criticat, iar Klein a recunoscut că imaginea era a unei felii de chorizo pe un fundal negru.

 

După ce s-a confruntat cu reacții negative din partea celorlalți utilizatori, el a scris: „Având în vedere anumite comentarii, mă simt obligat să precizez că acest tweet care prezintă o presupusă imagine a lui Proxima Centauri a fost o glumă. Să învățăm să ne ferim atât de argumentele venite din poziții de autoritate, cât și de elocvența spontană a anumitor imagini”, notează Mediafax.

Care a fost explicația

Klein și-a recunoscut greșeala și a declarat că intenția sa a fost „de a îndemna la prudență în ceea ce privește imaginile care par să vorbească de la sine”.

În încercarea de a se revanșa, el a postat o imagine a spectaculoasei galaxii Cartwheel, asigurându-i pe internauți că fotografia este reală. Telescopul Webb, cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, și-a început oficial operațiunile științifice pe 12 iulie. Fizicianul a declarat că a lucrat cu această unealtă pentru a face cele mai inedite poze.

Specialistul a absolvit École Centrale Paris, deține un DEA în fizică teoretică și un doctorat.