Evenimentul Zilei > Justitie > Foarte grav! Un procuror de la DNA Cluj acuzat că a PRESAT un martor să își ”regleze” declarațiile. DNA Cluj își racolează clienții la pescărie
Foarte grav! Un procuror de la DNA Cluj acuzat că a PRESAT un martor să își ”regleze” declarațiile. DNA Cluj își racolează clienții la pescărie

Foarte grav! Un procuror de la DNA Cluj acuzat că a PRESAT un martor să își ”regleze” declarațiile. DNA Cluj își racolează clienții la pescărie

În procesul lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, dosarul se îndreaptă spre o achitare răsunătoare, după ce martorul acuzării, Ioan Bală, a făcut o serie de dezvăluiri din care rezultă că DNA l-a avut ca țintă pe edil.

Ioan Bală a fost considerat de DNA Cluj, drept un martor al acuzării. Numai că, la termenul de miercuri, Bală a dezvăluit cum procurorul Ionuț Vasile, de la DNA Cluj, l-a tot ”pistonat” să depună un denunț împotriva lui Chererecheș.

Mai mult, Bală a spus un lucru absolut grav și anume că, în timpul judecății procesului lui Cherecheș, unde nu a putut fi audiat chiar de la început din cauza unei operații la coloana cervicală, a fost sunat de procurorul Ionuț Vasile, cel care a făcut dosarul lui Cherecheș, care i-a spus că ar fi bine să își ”regleze declarațiile”, cu alte cuvinte să își bage mințile în cap, și să nu uite că în pe rolul DNA, martorul are un alt dosar de mărturie mincinoasă. ”În cursul anului trecut domnul procuror m-a sunat și mi-a spus că în celălalt dosar, unde sunt suspect de mărturie mincinoasă, iar în prezentul dosar sunt martor, ar fi bine să regleze declarațiile. I-am spus domnului procuror că nu înțeleg ce îmi zice și dacă vreau să îmi zică ceva atunci să îl sune pe avocatul meu pentru că eu nu înțeleg aceste lucruri”, a spus Bală.

În fața acestei evidente tentativă de influențare a martorului, judecătoarea Ioana Dincă a stat pasivă și nu a reacționat în niciun fel, asta deși Codul Penal, condamnă cu până la cinci ani de închisoare, orice ”încercare de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant … să nu sesiseze organele de urmărire penală, să nu dea declarații, să dea declarașții mincinoase ori să nu prezinte probe”.

S-au întâlnit la pescărie cu procurorul DNA

Același martor al DNA a povestit și cum a decurs prima întâlnire cu procurorul Ionuț Vasile, de la DNA Cluj. În dosarul privindu-l pe Cătălin Cherecheș, un apropiat de-al acestuia, Cristian Șpan a acceptat să facă denunț împotriva primarului, denunț în care se arată că primarul i-ar fi impus să îi întoarcă o parte din sumele de bani pe care Primăria Baia Mare le aloca către clubul de fotbal condus de Șpan. Martorul a spus că primaru din Baia Mare împrumuta din banii lui personali echipele de handabl și de fotbal. ”De exemplu la echipa de handbal ne-a împrumutat de multe ori. Nici acum nu cred că i-am dat toți banii înapoi. Șpan de unde să împrumute bani pentru că nici el nu avea bani”, a spus martorul

După ce Șpan a depus denunț, acesta a făcut presiuni și asupra lui Bală să depună și el denunț. Prima întâlnire dintre procurorul Vasile Ionuț și Bală a avut loc la un restaurant cu specific pescăresc, din localitatea Vâlcele, județul Cluj. ”Arât că în cursul anului 2015, Șpan mi-a cerut de mai multe ori să fac un denunț împotriva lui Cătălin Cherecheș, sens în care în toamna anului 2015 mi-a intermediat o întâlnire cu domnul procuror Ionuț Vasile și ne-am întâlnit la Vâlcele, procurorul cerându-mi să fac un denunț, eu spunându-i că nu am de ce să fac denunț, că dacă aș scrie un denunț trebuie probat. Procurorul mi-a spus că nu am de ce să îmi fac griji că vor proba organele judiciare. Eu nu am făcut niciun fel de denunț pentru că nu aveam de ce să fac”, a mai spus Bală.

Martorul a mai continuat seria dezvăluirilor declarând faptul că procurorul DNA Cluj i-ar fi spus să îl înregistreze pe Cherecheș cu telefonul mobil, cu instrucțiunea că la orece discuție, povestea trebuia dusă spre un anumit subiect.

A doua întâlnire între procuror și martor a avut loc în parcarea de la Sala Sporturilor din Cluj, unde echipa condusă de martorul Ioan Bală a avut un meci de handbal. ”Procurorul m-a sunat și m-a întrebat dacă vin la Cluj și am zis că da. Ne-am întâlnit în parcare. Procurorul m-a întrebat dacă m-ai fac denunț și am zis că da, dar eu nu am făcut niciodată”, a mai spus martorul Ioan Bală.

Î

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: