Noul transport de vaccin Sinopharm, de 450.000 de doze, a fost a ajuns joi la Budapesta, adus de o aeronavă cargo a Ungariei – a anunţat ministrul ungar al afacerilor şi relaţiilor economice externe, pe pagina sa de socializare.

Péter Szijjártó a scris: pe baza experienţei din primăvara trecută, guvernul a decis să cumpere o aeronavă cargo, astfel ţara nu mai este supusă condiţiilor pieţei. “Statul ungar are deja astăzi capacităţile necesare pentru a putea achiziţiona, transporta sau produce mijloacele necesare apărării împotriva situaţiilor dificile sau periculoase” – a subliniat ministrul ungar de externe. Péter Szijjártó a afirmat că în primăvara anului trecut a devenit clar că Ungaria se poate proteja şi îşi poate proteja cetăţenii în mod eficient şi rapid doar dacă dispune de aceste capacităţi strategice. “Aeronava va avea un program încărcat şi în perioada următoare” – a precizat Péter Szijjártó.

Cum se împart vaccinurile în Balcani. Ce țări primesc mai mult, cine abia face rost

În timp ce autoritățile din Republica Macedonia de Nord, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina au ratat ocazia de a negocia vaccinurile împotriva coronavirusului încă din luna noiembrie și au așteptat să-și aprovizioneze populația exclusiv cu vaccinuri prin mecanismul COVAX, acestea au rămas mult în urmă în procesul de vaccinare în condiții de epidemie în creștere. Președintele sârb Alexander Vucic, care și-a aprovizionat țara cu vaccinuri din Rusia, China, de la companiile Pfizer / Biontech și Moderna, și deține cantități semnificative, a fost suspectat că profită de situație pentru a sublinia că el deține rolul de lider în regiune. El a donat cantități simbolice de vaccinuri acestor țări din Balcanii de Vest, întotdeauna în fața camerelor de televiziune.

Donația a fost primită cu mare căldură de premierul Republicii Macedonia de Nord, Zoran Zaev. Pe 14 februarie, la punctul de control al frontierei Tabanovce, Vucic i-a înmânat personal o cutie cu 4.680 dintr-un total de 8.000 de doze de vaccin Pfizer / Biontech. Zaev a subliniat cât de important este ca primele vaccinuri din Republica Macedonia de Nord să provină „din Serbia frățească și prietenoasă”. Întrebarea de ce vaccinurile au fost date primului ministru Zaev și nu omologului lui Vucic, președintele macedonean Stevo Pendarovski, a rămas fără răspuns.

La data de 17 februarie, premierul sârb Ana Bernabic a adus în Muntenegru un transport de 2.000 de doze de Sputnik V, după discuții între politicianul pro-sârb Andrija Mandic și președintele Vucic. La 9 martie a sosit un al doilea transport cu alte 2.000 de doze de vaccin rusesc, donate de Serbia.

La începutul lunii martie, autoritățile bosniace au fost nevoite să accepte 5.000 de doze de vaccin AstraZeneca, din nou personal de la Vucic, în ciuda rolului său politic în războiul din Bosnia şi Herţegovina. Donația a fost întâmpinată cu sentimente amestecate. Membrii președinției bosniace i-au mulțumit, iar reprezentantul președinției croate, Zeljko Komsic, a menționat că gestul a meritat, chiar şi dacă un vaccin ar salva doar o singură viață omenească. Liderul musulman bosniac Bakir Izetbegovic a spus că a văzut „acest gest frumos și simbolic ca răspuns la faptul că Bosnia și-a trimis propriii medici, în urmă cu câteva luni, în ajutor la Sandzak”.

Traducere: Rador. Foto: Dreamstime