Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,2 a avut loc în zona seismică Vrancea. Cel mai puternic din această lună. Explicația specialiștilor

Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,2 a avut loc în zona seismică Vrancea. Cel mai puternic din această lună. Explicația specialiștilor sursa: Arhiva EVZ

Un nou cutremur a fost înregistrat în această dimineață , la ora 05.50, în zona seismică Vrancea, Buzău. Cutremurul a avut magnitudinea de 4,2 și este al zecelea din luna aceasta. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a precizat dacă sunt motive de îngrijorare sau nu.

Update

Specialiștii au declarat că aceste cutremure nu trebuie să ne sperie, dar au reamintit și de marele seism care ar putea să zdruncine România.

„Menționez că aceste cutremure sunt exprimate în magnitudine locală, deci nu sunt cutremure care să ne pună probleme. Și adâncimea la care s-au produs este diferită și distanța este considerabilă, deci nu ne punem probleme de iminență a unui cutremur. Avem multe astzfel de cutremure pe an”, asigură Mihai Diaconescu la România TV.

„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, a transmis și seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Un nou cutremur a avut loc în această dimineață, 13 septembrie, în zona seismică Vrancea. Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului seismul a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la ora 05.50 dimineața și a avut loc la o adâncime de 146 de kilometri.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km E de Brașov, 71km N de Ploiești, 121km S de Bacău, 125km N de București, 133km V de Brăila, 134km V de Galați, 139km NE de Pitești, 172km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 204km SV de Iași, potrivit datelor oficiale.

Alte trei cutremure au avut loc zilele trecute

Duminică, 11 septembrie, alte trei cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea. Primul a fost înregistrat la ora 00:00:42, cel de-al doilea dimineața, la ora 07.41, iar cel de-al treilea la ora 19:08:20. Ultimul a avut cea mai mare magnitudine, de 4,3 și s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri.

Potrivit informațiilor, primul dintre cutremure a avut o magnitudine de 2,6 grade pe Richter și s-a produs la o adâncime de 61 km. Cel de-al doilea a fost puțin mai mare, având o magnitudine de 3,1 și a avut loc la o adâncime de 130 de kilometri.

Astfel de seisme de mică intensitate au loc cu regularitate în zona seismică din Vrancea, specialiștii apreciind că este un fenomen normal.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4 grade pe Richter. Anul trecut, cel mai puternic seism din România a fost înregistrat pe data de 26 mai 2021. Cutremurul de la acea dată a avut o magnitudine de 4,7 grade, iar mișcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Zona seismică Vrancea este cea în care au loc cele mai multe cutremure din România. Regiunea Vrancea ocupă o arie limitată la curbura Munților Carpați, incluzând județele Buzău și Vrancea. Cele mai importante și mai numeroase cutremure își au originea în zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.