Evenimentul Zilei > International > Un nou caz George Floyd în Cehia. Controverse pe tema morții tânărului rom. „A consumat droguri”. VIDEO
Un nou caz George Floyd în Cehia. Controverse pe tema morții tânărului rom. „A consumat droguri”. VIDEO

Un nou caz George Floyd în Cehia. Controverse pe tema morții tânărului rom. „A consumat droguri”. VIDEO

Un tânăr rrom a decedat, pe o ambulanță, după ce a fost presat pe gât de către un agent de poliție din Cehia. Autoritățile spun însă, că acțiunea nu a determinat moartea tânărului. Aceasta ar fi survenit după un consum ridicat de droguri.

Un tânăr de etnie rromă din Cehia a murit, sâmbătă, în timp ce era transportat de o ambulanță la o unitate medicală. Comunitatea rromă acuză organele de poliție că tratamentul care i-a fost aplicat tânărului a fost nepotrivit și se aseamănă cu cazul bărbatului de culoare din SUA, George Floyd, care a murit după ce un polițist l-a presat pe gât. Autoritățile anunță însă, că tânărul a murit ca urmare a consumului unei cantități semnificative de droguri.

Ce arată imaginile. Polițiștii presau pe gât victima

Un videoclip ajuns viral pe rețelele de socializare arată cum un tânăr de etnie rromă este presat pe gât de către un agent de poliție. Evenimentul a avut loc în Teplice, Cehia. În timp ce unul dintre polițiști a imobilizat tânărul la pământ și își ținea genunchiul pe gâtul victimei, alți doi agenți încercau să îl încătușeze.

Autoritățile susțin că tânărul se afla în conflict cu un alt bărbat, cu care se bătea. Organele de Poliție au mai transmis că tânărul rrom era foarte încăpățânat și nu asculta de ordinele care i-au fost date.

A murit pe ambulanță. Care este cauza decesului

Ulterior, presa internațională notează că agenții de poliție au contactat serviciul de Ambulanță. În timp ce era transportat către o unitate medicală, tânărul a decedat.

Oficialii din Poliție spun că moartea tânărului rrom a survenit pe fondul consumului unei cantități mari de droguri. Acțiunea polițiștilor nu ar fi avut de-a face cu decesul victimei.

„Autopsia ordonată de instanță a decedatului a exclus o legătură cu intervenția care a precedat arestarea suspectului. Potrivit raportului preliminar al autopsiei, bărbatul a fost suspectat că ar fi ingerat o substanță străină, cum ar fi amfetamine, iar în timpul autopsiei s-au găsit modificări patologice în arterele coronare ale inimii”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Daniel Vítek, conform antena3.

Un tânăr a fost ținut de gât și bătut de polițiști, deși era nevinovat

Un caz asemănător a avut loc, recent, și în Los Angeles. „Nu pot să respir!”. Ultimele cuvinte ale lui Floyd au răsunat din nou, după ce patru polițiști au agresat un tânăr nevinovat, pe care l-au confundat cu un bărbat suspectat de furt. Scena a devenit virală, după ce un client al magazinului în care a avut loc evenimentul a filmat acțiunea polițiștilor și a postat imaginile pe rețelele de socializare.

Tânărul se afla pe podea, cu fața în sus, iar unul dintre oamenii legii îl apăsa pe gât cu palma. La un moment dat, acesta a strigat: „Nu pot să respir!”. „Întoarce-te”, i-a replicat unul dintre oamenii legii.

Clientului magazinului în care a avut loc evenimentul și a filmat scena a declarat presei internaționale: „Polițistul care nici nu era acolo de la început, care a venit în fugă, cum a ajuns pare că s-a decis să-l lovească pe puști în față”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: