Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un an de la uciderea lui George Floyd. Lumea a ieșit în stradă la Minneapolis, polițistul va afla câți ani stă după gratii
Un an de la uciderea lui George Floyd. Lumea a ieșit în stradă la Minneapolis, polițistul va afla câți ani stă după gratii

Un an de la uciderea lui George Floyd. Lumea a ieșit în stradă la Minneapolis, polițistul va afla câți ani stă după gratii

La data de 25 de ani se va împlini un an de la moartea lui George Floyd. Dispariția violentă, provocată de un polițist a făcut înconjurul lumii și a declanșat o amplă mișcare.

Mâine, 25 mai, se va împlini un an de la unul dintre cele mai mari scandaluri apărute în Statele Unite ale Americii (SUA) în ultimele decenii. Este vorba despre uciderea lui George Floyd, un bărbat în vârstă de 46 de ani, afro-american. Reținut de poliție, după ce a fost reclamat pentru că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari, el a fost asfixiat de unul dintre oamenii legii. Tragedia s-a petrecut în plină stradă, a fost filmată de trecătorii care au devenit martori, iar imaginile au făcut înconjurul lumii.

Fostul polițist Derek Chauvin a fost găsit vinovat pentru uciderea lui George Floyd

Derek Chauvin, polițistul care l-a omorât pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru fapta sa, de un juriu format din 12 persoane, de diferite etnii. El poate fi condamnat pentru crimă de gradul doi, până la 40 de ani, iar pentru celelalte fapte, până la 35 de ani.

Există, de asemenea, imagini care nu au fost date publicității, surprinse de la ceilalți polițiști, care nu au fost încă judecați: Thomas Lane, J. Alexander Kueng și Tou Thao. Cei trei foști polițiști sunt acuzați de asistență și instigare la crimele de gradul al doilea și omor de gradul al doilea și vor fi judecați în luna august. Ei au pledat nevinovați, conform CNN.

Marș pentru comemorarea celui care a fost omorât la Minneapolis anul trecut

Uciderea lui George Floyd a declanșat o mișcare nemaivăzută, Black Lives Matter (BLM) – viețile persoanelor de culoare contează. Ea a fost adoptată la nivel mondial. La evenimentele sportive, înaintea debutului competițiilor, unii sportivi au îngenuncheat. Duminică, la Minneapolis, acolo unde s-a petrecut evenimentul, multă lume a ieșit în stradă, duminică, 23 mai, pentru a-l comemora pe George Floyd.

În jur de 1500 de persoane au luat parte la marşul din Minneapolis, care a început cu discursuri în faţa clădirii tribunalului unde poliţistul Derek Chauvin a fost găsit vinovat de omucidere, la 20 aprilie. Pedeapsa urmează să fie anunţată pe 25 iunie.