Moartea lui George Floyd: Cât e tragedie și cât e ideologie?

Moartea lui George Floyd: Cât e tragedie și cât e ideologie?

Pe fondul insurecțiilor de stradă violente, declanșate de moartea lui George Floyd, rezultatele preliminare ale autopsiei au fost aproape ignorate de presa zisă „mainstream”.

Raportul de medicină legală a făcut parte din mandatul de arestare al polițistului Derek Michael Chauvin, cel care l-a imobilizat cu genunchiul pe gât pe Floyd.

Chauvin a fost arestat vineri fiind acuzat de omucidere de gradul trei.

Scurta mențiune a autopsiei sugerează că dosarul împotriva lui Chauvin, și poate și a celor trei colegi ai acestuia, dacă vor fi și ei inculpați până la urmă, s-ar putea să nu fie atât de simplu cum se credea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Washington Times a titrat: „Asfixierea nu este cauza morții lui George Floyd: Autopsie”. Examinarea plângerii oficiale (mandatul de arestare) împotriva lui Chauvin include aceste fraze dintr-un paragraf despre moartea lui Floyd, la pagina 3:

„Autopsia nu a dezvăluit nici un indiciu fizic care să susțină un diagnostic de asfixie traumatică sau strangulare. Dl Floyd avea suferințe subiacente, printre care boală arterială coronariană și și boală cardiacă hipertensivă. Efectele combinate ale imobilizării de către poliție a dlui Floyd, condițiile sale de sănătate subiacente și unii intoxicanți potențiali din sângele său au contribuit probabil la moartea sa.”

Cele opt minute de înregistrare video cu telefonul, care îl arată pe Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, după arestarea acestuia pentru că ar fi încercat să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari a devenit una dintre cele mai vizionate din toate timpurile.

Aproape fără excepție, toți cei care s-au pronunțat asupra înregistrării – ziariști, experți judiciari, analiști, politicieni – au îmbrățișat concluzia că Chauvin este cu siguranță vinovat de moartea lui Floyd.

Raportul final al autopsiei, atunci când acesta va fi gata, ar putea să dovedească pripeala acestei „judecăți populare”, așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri, în America, de pildă Travyion Martin, Michael Brown sau Freddie Gray, când au fost administrate probe suplimentare.

Justiția americană are un principiu: „Vinovat dincolo de orice îndoială rezonabilă”. Doar pe această bază poate fi condamnat cineva.

Avocatul Benjamin Crump, care reprezintă familia Floyd, a declarat vineri la Fox News, că a vorbi despre o maladie cardiacă sau de astm nu are sens, dat fiind că Floyd mergea și respira înainte de contactul său cu poliția. El a declarat că familia intenționează să facă o autopsie separată a cadavrului.

Pe de altă parte, presa a contribuit din plin la inflamarea spiritelor, creându-i de la început lui Floyd un portret idealizat. „Uriașul cel blând” sau „Blândul Floyd”, cum l-au numit unele ziare și televiziuni nu era prea blând. Dovadă stă lungul său cazier, pe care îl vedeți mai jos și din care nu lipsesc furtul, încălcarea proprietății private, deținerea de substanțe interzise și furt agravat cu armă mortală.

Mai mult, presa la unison a decretat că a fost vorba de o „crimă rasistă”. Adică Chauvin l-a ținut imobilizat cu genunchiul pe gât pe Floyd doar pentru că cel din urmă era de culoare.

Or, este foarte posibil ca între cei doi să fi existat litigii mai vechi, dat fiind că au lucrat împreună o perioadă la același club de noapte, după cum declară patroana acestuia.

În concluzi, tragedia de luni, care a aruncat în aer America, este puternic ideologizată. Poate și pentru că anul acesta avem alegeri prezidențiale.

Doar așa se poate explica de ce, în condițiile în care guvernatorul statului Minnesota, primarul orașului Minneapolis, procurorii generali și șefii poliției sunt toți, fără excepție, Democrați, protestatarii scandează împotriva lui Trump.