Un nou acord între România și SUA. Implicațiile sunt colosale!
- Andrei Arvinte
- 28 noiembrie 2020, 12:17
Ministrul Economiei Virgil Popescu a adăugat pe ordinea de zi din cadrul ședinței de Guvern de vineri și problematica semnării unui memorandum privind semnarea unui acord important cu SUA.
Guvernul va adopta un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNI Cernavodă, în sectorul energiei nucleare civile din România, după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a solicitat introducerea documentului pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de vineri.
„Vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară, la secţiunea confidenţial, a două memorandumuri.
Primul memorandum cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, în sectorul energiei nucleare civile din România, în conformitate cu prevederile articolului 103 din Tratatul Euroatom, la secţiunea confidenţial.
Şi mai avem, tot la secţiunea confidenţial, un memorandum cu privire la acordarea unei garanţii de stat societăţii Avioane Craiova de către Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat Virgil Popescu în şedinţa de guvern.
Digitalizarea României este esențiale pentru dezvoltarea economiei
Acesta consideră că cel mai mare pericol pentru economia României este să nu se poată organiza, astfel încât să existe capacitatea administrativă de absorbție a celor 90 de miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeană în următorii ani, a spus el într-un interviu acordat Agerpres.
Foarte mulți bani vor intra în România
„Sunt foarte mulţi bani europeni care vor veni în perioada următoare de la Uniunea Europeană, vorbim de 80 de miliarde, încă 4 miliarde prin programul SURE şi încă 6 miliarde prin Programul de Modernizare.
Deci, vorbim de 90 de miliarde de euro. Pericolul pe care îl văd eu cel mai mare este să nu ne putem organiza, astfel încât să avem capacitatea administrativă să absorbim aceşti bani. Am pornit la nivelul ministerului un program-pilot prin care vrem să digitalizăm totul şi am digitalizat acordarea granturilor pentru IMM-uri.
Cred că un program de genul acesta trebuie extins pentru absolut toate fondurile europene. În momentul în care reuşim să finalizăm o digitalizare de acest gen nu vor mai fi probleme cu absorbţia fondurilor europene, pentru că, dacă nu vom reuşi să aducem aceşti bani în perioada în care ni s-a spus că îi putem accesa, iar, pe Planul de Rezilienţă vorbim de 2024, deci un termen şi mai scurt, e clar că economia va avea de suferit. Deci, este un challenge pe care trebuie să ni-l asumăm”, a mai declarat Virgil Popescu.