Cu toții am auzit despre alcoolul care ne omoară celulele creierului. Acest lucru este destul de ușor de crezut, mai ales dacă ești unul dintre oamenii care au experimentat o mahmureală îngrozitoare, după o noapte plină cu băutură.
Un mit spulberat. Însă, lucrurile nu stau chiar așa. Alcoolul nu omoară celulele creierul! Iar ăsta nu este un mit respins de cei cărora le place să bea, ci este un fapt susținut de știință. Efectele alcoolului asupra creierului depinde de diferiți factori. Pot exista efecte pe termen scurt sau lung. La consumul unei băuturi alcoolice, creierul este într-adevăr afectat, însă celulele sale nu mor.
Într-un studiu din 1993, cercetătorii au efectuat examinări post-mortem ale alcoolicilor și non-alcoolicilor. Potrivit MD Linx, studiul a arătat că numărul mediu de neuroni a fost cam același, în ciuda faptului că unii subiecți erau alcoolici. În concluzie, studiul a afirmat că alcoolul nu distruge celulele creierului, însă le poate deteriora.
Alcoolul poate afecta dendritele, partea neuronilor responsabili de transmiterea semnalelor și impulsurilor către alți neuroni. Dendritele deteriorate pot duce la probleme cognitive care afectează concentrarea, memoria și coordonarea. Acestea sunt efectele pe termen scurt ale consumului de alcool, fiind cele mai frecvente experiențe cu care s-au confruntat consumatorii de alcool.
Beneficiile alcoolului
Alcoolicii pot suferi probleme mai dăunătoare și mai durabile asupra creierului lor. Potrivit Healthline, consumul excesiv de alcool poate duce la scăderea capacității creierului, cunoscută și sub numele de atrofie cerebrală. Potrivit unui studiu din 2017, cei care consumau aproximativ patru băuturi alcoolice pe zi, aveau creierul atrofiat de șase ori mai mult față de cei care nu beau deloc.
Cu toate acestea, există și beneficii pentru cei care beau, existând un risc mai mic în cazul bolilor cardiovasculare, ameliorarea libidoului și un risc mai mic de a dezvolta calculi biliari. Pentru a profita de aceste beneficii și pentru a nu avea probleme durabila asupra creierului din cauza consumului de alcool, se sugerează ca adulții sănătoși să rămână la maximum două băuturi alcoolice pe zi, a spus Grunge.