Evenimentul Zilei > International > Un miliard rus, despre decizia lui Putin de a invada Ucraina: „Cel mai tragic eveniment din istoria recentă”
Un miliard rus, despre decizia lui Putin de a invada Ucraina: „Cel mai tragic eveniment din istoria recentă”

Un miliard rus, despre decizia lui Putin de a invada Ucraina: „Cel mai tragic eveniment din istoria recentă”

Într-o declarație rară, un miliardar rus s-a ridicat împotriva lui Putin și a catalogat războiul drept josnic. Armata rusă continuă atacurile asupra Ucrainei, iar deznodământul se lasă, încă, așteptat.

Boris Mints, un miliardar rus în vârstă de 64 de ani și stabilit din 2015 în Marea Britanie, a declarat că războiul declanșat de Putin este unul „josnic.”

De asemenea, acesta a mai precizat că mulți oameni de afaceri ruși se tem de răzbunarea lui Putin și refuză să condamne, la rândul lor, războiul.

Mints a susținut că invazia este „cel mai tragic eveniment din istoria recentă, nu doar a Ucrainei și a Rusiei, ci la nivel global” și a comparat evenimentul cu invazia lui Hitler în Polonia în 1939.

Oricine îl critică pe Putin are motive să se îngrijoreze pentru viața sa

„Acest război este rezultatul nebuniei și a foamei de putere a unei singure persoane, Vladimir Putin, susținută de cercul său interior”, a declarat miliardarul rus.

Fondatorul companiei de investiții O1 Group a mai spus că se numără printre puținii oameni de afaceri ruși care au avut curajul să se ridice împotriva liderului de la Kremlin.

„Orice lider de afaceri independent de [Putin] este văzut ca o amenințare, deoarece poate fi capabil să finanțeze opoziția sau să cultive protestele – ca atare, acei oameni sunt văzuți ca dușmani ai lui Putin și, prin urmare, ca dușmani ai statului”, a mai spus Mints.

Chiar dacă au existat oligarhi ruși care au criticat războiul, niciunul nu a avut curajul să se pronunțe împotriva lui Putin atât de direct ca Mints.

Miliardarul rus a părăsit Rusia în 2015, după ce a fost asasinat omul de afaceri Boris Nemțov.  În urma plecării sale, O1 Group „s-a aflat într-un conflict deschis împotriva Băncii Centrale a Rusiei”.

„Când încep să se întâmple astfel de lucruri, este un semnal clar că trebuie să se părăsească imediat țara”, a conchis Boris Mints, potrivit fortune.com. 

Reamintim că războiul dintre Rusia și Ucraina a început pe 24 februarie, când Putin a dat ordinul de invadare, precizând că este o acțiune militară specială.