Mercenarii din Grupul Wagner ies la lumină: „Un alt fel de carne de tun”. Video
- Ionel Sclavone
- 11 august 2022, 17:08
Grupul de mercenari Wagner reprezintă o forță care acționează în legătură cu serviciile de informații militare sau cu forțele de operațiuni speciale. Unul din scopurile pentru care a fost înființat grupul Wagner este de a contrabalansa o eventuală amenințare a generalilor ruși la adresa lui Vladimir Putin. Mercenarii au acționat în Ucraina, începând cu anul 2014, dar și în Siria ori în țări de pe continentul african.
Deși pe hârtie nu există și nici nu depune declarații fiscale, grupul de mercenari Wagner – armata personală a lui Putin, cum mai este numit – este foarte activ în spațiul public. Prezența mercenarilor a fost semnalat în numeroase zone de conflict în care Rusia a avut și are interese.
Iar în ultimul timp, pe măsură ce pierderile forțelor rusești pe fronturile din Ucraina sunt din ce în ce mai mari, gruparea distribuie anunțuri de recrutare în toată Rusia. Chiar dacă aceste companii private de militari sunt interzise de lege.
Inițial, Grupul Wagner a fost înființat de un ofițer de informații rus, Dmitri Utkin, în anul 2014 pentru a-i susține pe separatiștii ucraineni. Ulterior, mercenarii au fost trimiși să apere interesele Rusiei și ale aliaților săi în Africa și în Orientul Mijlociu. Au participat la războiul civil din Siria, luptând de partea forțelor dictatorului Bashar al-Assad, unde și-au făcut un renume de pe urma atrocităților pe care le-ar fi comis.
Grupul Wagner nu există oficial
Oficial, grupul Wagner nu există, a arată un material BBC, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de la înființarea sa, în 2014. Combatanţii sunt descriși drept „profesionişti ai războiului”, oameni care caută de lucru sau romantici care vor să-şi servească ţara.
„Este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre”, a spus un fost combatant într-un interviu pentru BBC.
Mercenarii sunt foarte activi în Africa, începând cu anul 2017. În Sudan, Wagner supraveghează operațiunile de exploatare a aurului, lucrând îndeaproape cu guvernul militar. Activiștii și bloggerii acuză Rusia că susține lovitura de stat militară din Sudan și că a furat aurul țării. În jur de 1.000 de combatanţi ai Wagner se estimează că au luptat alături de generalul Khalifa Haftar în 2019 şi 2020
În 2018, se crede că zeci de mercenari ruși au murit în raidurile aeriene americane asupra forțelor pro-guvernamentale din Siria. S-a întâmplat după ce au atacat o instalație petrolieră pe care americanii o apărau. Însă acest subiect al mercenarilor care sunt uciși în luptă este tabu. În jurul lor plutește misterul, dat fiind că familiile lor sunt presate să păstreze tăcerea.
O prelungire a forțelor militare
Prezentat, cumva, într-o lumină romantică, ca o unitate privată de soldați bine pregătiți ce duc la capăt orice misiune primesc de la angajatori, Grupul Wagner nu este nici autonom și nici privat. Este o grupare care acționează, susțin experții militari ruși, în sub coordonarea serviciile de informații ori a forțelor de operațiuni speciale.
„Întotdeauna a făcut parte fie din serviciile de informații militare, fie din forțele de operațiuni speciale. Nu a fost niciodată privată sau cumva autonomă”, a declarat expertul militar rus Pavel Luzin pentru Al Jazeera.
Expertul a precizat că această grupare a fost înființată să acționeze în interesul lui Vladimir Putin și al Kremlinului, dar și pentru a-l scăpa de unele probleme interne.
Pe de-o parte, grupul reunește indivizi „cu capul înfierbântat” care lăsați liberi ar putea reprezenta un risc de securitate acasă, în Rusia, susține Luzin. Pe de altă parte, astfel se redistribuie echilibrul puterii în raport cu forțele armate oficiale.
„Ne ocupăm de fragmentarea puterii militare care este tipică pentru regimurile autoritare. (…) Wagner nu sunt nici forțe de elită, nici comandouri bine antrenate, ci doar un alt fel de carne de tun cu scopul de a contrabalansa orice amenințare politică din partea generalilor. Kremlinul pur și simplu nu are încredere în forțele armate”, a mai explicat expertul Pavel Luzin.
Oligarhul din spatele mercenarilor
În spatele acestei grupări de mercenari ar sta Evgheni Prigojin, un oligarh rus cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, despre care se spune că ar asigura finanțarea mercenarilor. Acesta își câștigă banii din numeroasele contracte de catering pe care le derulează cu instituții ale statului rus, prin intermediul unei rețele de companii-paravan.
Presa de opoziție a identificat mai multe legături între Prigojin și grupul Wagner, chiar dacă oligarhul le-a respins de fiecare dată. De exemplu, o afacere numită Europolis LLC ar fi încheiat un angajament cu regimul autoritar de la Damasc pentru desfășurarea unor operațiuni militare în Siria. În schimb, Europolis primește 25% din petrolul și gazele pe care le găsește. Fondatorul companiei este cunoscut drept un apropiat al lui Prigojin și a fost văzut împreună cu Utkin.
Grupul Wagner iese în lumina reflectoarelor
La începutul invaziei din 24 februarie, mercenarii Wagner au fost aduși pe frontul din Ucraina, unde au participat la mai multe operațiuni militare. Acum au început să iasă din umbră, pe măsură ce Rusia suferă pierderi omenești din ce în ce mai mari. Un utilizator Telegram a postat o fotografie despre care susține că ar înfățișa panouri publicitare, amplasate în Rusia prin care Grupul Wagner recrutează mercenari. Noilor recruți li se oferă un salariu de 240.000 de ruble rusești, în jur de 4.000 de dolari, pe lună. O sumă mult mai mare decât ceea ce primește un soldat rus obișnuit.
„Dacă odată era un instrument al statului rus la distanță, pe care îl putea nega la nevoie, precum și o întreprindere comercială destul de autonomă, acum este într-adevăr puțin mai mult decât o extensie a armatei. Este o sursă alternativă de forță de luptă, necesară tocmai pentru că aceasta este doar o «operațiune militară specială» și, prin urmare, Kremlinul nu poate mobiliza pur și simplu oamenii de care are nevoie”, a spus Mark Galeotti, expert în probleme de securitate din Rusia.
Anul trecut în decembrie, ministrii de externe ai UE au adoptat în unanimitate sancțiuni împotriva grupării de mercenari ruși Wagner. De asemenea, au fost vizate de sancțiuni și alte trei companii legate de Grupul Wagner, Evro Polis, Mercury și Velada, după cum relatează un material Al Jazeera.